Region Stockholm ska ställa om sjötrafiken till fossilfri. I nästa års budget ges ett uppdrag om att kartlägga hur det ska gå till, rapporterar Mitt i Stockholm.

ANNONS

Tidningen skriver att alla dieseldrivna fartyg i sjötrafiken i Stockholm ska bytas ut mot el, vätgas och biogas. Detta enligt den nya budget för nästa år som ska presenteras av det blågröna styret i regionen.

I nästa års budget finns det pengar som ska kartlägga hur sjötrafiken ska bli fossilfri, skriver tidningen. Det ska kartläggas vilka drivmedel som ska användas, vilka fartyg som behöver köpas in och vilken infrastruktur som behövs. Målet är en helt utsläppsfri sjötrafik till 2030.

Djurgårdsfärjan sannolikt först

Först ut blir sannolikt Djurgårdsfärjan, men skulle kunna ske först om fem-sex år då nya avtal på linjen ska träda i kraft, skriver tidningen.

”Djurgårdsfärjan blir ett flaggskepp för Stockholm som miljöregion. Det handlar också om föredömets makt. Det har visat sig att när vi driver igenom ny teknik så följer andra efter”, säger regionrådet Tomas Eriksson (MP) till Mitt i Stockholm.

ANNONS
ANNONS
Royal Djurgården och organisationen Fossilfritt Sverige krävde redan 2018 elektrifierade djurgårdsfärjor i ett öppet brev till Trafiknämnden i Stockholms läns landsting.

Läs även: Färja till Kosteröarna elektrifieras – mål om nollutsläpp [Dagens PS]