Dagens PS

Förre FN-chefen: "Världen på avgrunden till fler kriser"

Världen kriser
FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-moon. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 maj 2021Publicerad: 19 maj 2021

FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-moon varnar världen för att coronapandemin kan komma att överskuggas av ännu värre kriser framöver. Värst är klimatförändringarna och vattenbristen, säger han.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sydkoreanen var generalsekreterare för Förenta Nationerna från 2007 till 2016. Där ledde han bland annat arbetet med att ta fram Parisavtalet mot klimatförändringarna. Ban säger att det är centralt för världens ledare att arbeta mot FN:s hållbarhetsmål, de 17 mål som också kallas Agenda 2030.

”Det finns fortfarande 2 miljarder människor som saknar säkert dricksvatten, mer än 1,5 miljarder människor som inte har el och det finns mer än 60 miljoner skolbarn som inte går i skolan, till och med grundskolan … Detta är sorgligt, det här är verkligen hjärtskärande”, säger FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-moon till CNBC.

Vill se investeringar i vatten

Han menar att förutom coronapandemin så är klimatförändringarna och bristen på vatten de mest allvarliga just nu. Han menar att pandemin ytterligare framhållit effekterna av en global vattenbrist.

“När miljarder dollar spenderas för att kontrollera coronaviruset, tror jag att vi måste se en större, större bild, investera klokt i vatten, vilket verkligen skulle hjälpa vårt liv på jorden.”

“Vi står på avgrunden av alla dessa kriser … Jag hoppas att globala ledare ska ha långtgående globala visioner, att vi är i den här världen tillsammans, vi är alla i detta tillsammans, annars kommer vi alla att misslyckas. Därför uppmanar jag verkligen politiska ledare att göra sitt bästa och leda med gott exempel”, säger han.

“Vi är helt oförberedda”

Ban Ki-moon talade om världen och kriser tillsammans med Patrick Verkooijen, som är vd för Global Center for Adaptation, som arbetar för lösningar mot klimatförändringarna.

“Vi är helt oförberedda för nästa kris, klimatflörändringarna. 90 procent av alla naturkatastrofer är vattenrelaterade, fler översvämningar, mer torka, mer stormar, fler bränder. Under de senaste två decennierna har dessa klimatkatastrofer fördubblats. En halv miljon människor förlorade sina liv och över 2 biljoner dollar i ekonomiska förluster”, säger Verkooijen.

Läs mer: Avverkningen av regnskog ökade

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS