Svenska Riksbanken är en av 78 centralbanker i världen som är medlem i klimatklubben, som formell är ett nätverk under namnet Greening the Financing System.

Det här rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

I dagligt tal brukar alltså nätverket kallas centralbankernas klimatklubb och medlemskapet syftar bland annat till att minska de ekonomiska riskerna som klimatförändringarna kan orsaka.

Centralbankerna som är engagerade i nätverket driver agendan att Parisavtalet ska efterlevas. Samtidigt har coronapandemin ökat fokus på de klimatrelaterade riskerna.

Riksbanken avyttrar smutsiga papper

För världsekonomin har den globala smittspridningen av viruset lett till den största nedgången på 50 år. Det och klimatförändringarna har just nu störst fokus.

Enligt Vetenskapsradion sålde Riksbanken en del obligationer i kol- och oljesandutvinning för ett år sedan. Riksbanken var därmed den första centralbanken i världen som tog det steget.

Riksbanken ställer även hållbarhetskrav på svenska företag i samband med stödköp av obligationer för att stimulera ekonomin i pandemin.

Anna Breman, vice riksbankschef, förklarar att riskanalyser kopplade till klimatet blir allt viktigare för den finansiella stabiliteten.

ANNONS
ANNONS

”Man ska inte ha en övertro på vad vi kan göra. Men om vi skulle säga att det här är en fråga som inte är relevant för centralbanken, det skulle vara oerhört naivt, eftersom det kommer påverka oss”, säger Anna Breman till Vetenskapsradion.

Läs även: Swedbank Robur i bräschen för biologisk mångfald [DagensPS.se] »