Transportsektorn står redo för omställningen till fossilfritt. Nu brådskar det att elektrifieringen kommer på plats och bollen ligger hos politikerna, skriver debattörerna.

ANNONS

Energiföretagen Sverige publicerar en tidslinje för elektrifieringen av transportsektorn och efterlyser nu förutsättningar från makthavarna så att den kommer på plats.

Enligt debattörerna är det ”bråttom” om målen ska nås.

”Enligt färdplanerna som tagits fram inom ramen för Fossilfritt Sverige kan både vägtransporter, sjöfart och flyg ställa om till fossilfrihet senast år 2045. Redan om 10 år ska utsläppen från väg- och sjötransport ha minskat med 70 procent enligt de nationella målen. Vi är övertygande om att det går, bara rätt förutsättningar kommer på plats i rätt tid”, heter det i debattartikeln som publiceras på bland annat Ny Tekniks hemsida.

”Vi är redo att göra de satsningar som förväntas från vår sida. Men vi behöver hjälp från politiken med rätt förutsättningar för att få omställningen på plats i tid”, skriver debattförfattarna i artikeln som är signerad av Gunilla Andrée, tf vd Energiföretagen Sverige, Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige, Jessica Alenius, vice vd Bil Sweden, Fredrik Larsson, miljö- och klimatansvarig Svensk Sjöfart och Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Läs debattinlägget på nyteknik.se.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Så hög blir notan för elektrifieringen: ”Inte orolig” [DagensPS.se] »