Cementa dubblar sin kalkbrytning i Slite under oktober, för att inte få slut på råvara om tillståndet löper ut innan ett nytt är på plats, rapporterar TT.

ANNONS

Cementa har skickat ut ett brev till de boende i Slite-trakten om att de tänker spränga fem dagar i veckan i oktober. Detta för att bygga upp ett lager till sin cementfabrik utifall att ett nytt tillstånd från regeringen uteblir innan det befintliga löper ut vid månadsskiftet.

Dagens PS har rapporterat om att Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite. Riksdagen röstade i slutet av september igenom ett regeringsförslag om en undantagslag som tillåter Cementa att ansöka om ett nytt tillfälligt tillstånd.

Flera organisationer, däribland Greenpeace och Naturskyddsföreningen, har dock aviserat att de tänker överklaga den nya lagen till Högsta förvaltningsdomstolen.

”Vi behöver säkra upp att ha ett litet lager med stenmaterial inför att vårt täkttillstånd löper ut”, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Cementa i Slite, till Sveriges Radio P4 Gotland.

”Vi vill förebygga alla eventuella händelser emellan de här två tillstånden”, säger Matilda Hoffstedt, till radion.

ANNONS
ANNONS

Bolaget ska också pumpa ut 200 000 kubikmeter vatten till havet för att göra plats ifall pumparna slutar gå.

Läs även: Cementa förlorar i rätten – kalkbrytning stoppas [Dagens PS]