Dagens PS

Google blir storköpare i finska vindkraftparken

Google blir storköpare i finska vindkraftparken
Piiparinmäki kommer bli den största vindkraftsparken i Finland skriver Vattenfall i ett pressmeddelande. (Foto: TT)
Teknikdygnet
Teknikdygnet
Uppdaterad: 10 nov. 2020Publicerad: 24 sep. 2020

Google blir storköpare i finska vindkraftparken Piiparinmäki. Den nya vindkraftparken kommer att bli den största i Finland. 

ANNONS
ANNONS

Det skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Den landbaserade vindkraftparken Piiparinmäki, som förvärvades av Glennmont Partners i september förra året, ligger i centrala Finland nära Kajaani och kommer att ha 41 vindkraftverk. När Piiparinmäki planeras vara i drift 2021 kommer den att vara den största vindkraftsparken i Finland med en beräknad årlig produktion på cirka 700 GWh. Därigenom kommer den att bli en betydande vindkraftsanläggning i det nordiska NordPool-området och också en av de största ej subventionerade vindkraftparkerna i Europa.

“Vi är mycket glada att få vara en del av detta projekt och utöka vår närvaro i Finland. Genom vår långa erfarenhet i Finland och en diversifierad portfölj i de nordiska länderna tror vi att vi har en bra position för att kunna tillgodose vindkraftsaktörers behov av fysiska och finansiella energitjänster”, säger Johan Hagsten, chef Origination inom Vattenfalls affärsområde Markets.

“Vi ser mycket positivt på detta långsiktiga partnerskap med Vattenfall gällande vindkraftsparken Piiparinmäki i Finland. Piiparinmäki är vår hittills största investering för landbaserad vindkraft och utgör en viktig strategisk milstolpe för Glennmonts verksamhet på den nordiska marknaden. Vi förväntar oss att vår närvaro inom denna typ av förnybar kraftproduktion kommer att öka under de kommande åren”, Peter Dickson, partner på Glennmont Partners.

Google kommer att köpa en betydande del av den totala produktionen från Piiparinmäki, vilket Glennmont tidigare tillkännagivit.

Läs mer: Vattenfalls vd: Jämna elpriser i landet är historia

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS