Dagens PS

Danmark vill klimatsäkra flygbransch med vätgas

orsted_blogg_1200x600
Örstedts "energiöar" är planerade att ligga i Nordsjön och Östersjön. (Visualisering: Örstedt)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 23 juni 2020Publicerad: 23 juni 2020

Danmarks regering planerar att bygga två “energiöar” utanför Bornholm för utvinning av vätgas. På de konstgjorda öarna ska vindkraftverk upprättas, så att en elektrolysprocess möjliggör att vätgas kan användas inom fordon- och flygindustrin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SR skriver att danska energiföretaget Örstedt redan har planer på att samarbeta med rederibolaget Maersk och flygbolaget SAS.

“Produktionen av flygbränsle skulle kunna komma igång redan 2028”, säger Örstedts energichef Ulrik Stridbeck till SR. Danmark har som mål att vara klimatneutralt 2050 och att minska sina koldioxidutsläpp med 70 procent 2030.

Vätgasen utvinns genom att el och vatten går igenom kemiska processen elektrolys, där vattnets minsta beståndsdelar utvinns. Förutom att vätgasen kan användas som drivmedel i fordonsindustrin kan den även användas till att utvinna metanol. I detta stadium blir energibäraren vätgas ett elektrobränsle som kan innebära stora miljövinster för fartygs- och flygindustrin.

De två “energiöarna” planeras ligga i Nordsjön och Östersjön. Danska regeringen är positiv till planen, men projektet måste godkännas av parlamentet innan det kan genomföras. Aktörer som stöder projektet är bland andra danska ingenjörsförbundet IDA, med över 120.000 medlemmar, samt Greenpeace.

Läs mer: Dansk klimatavgift får kritik av WWF

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS