Dagens PS

Då står solenergi för 10 procent av svensk el

Rejlers Play
Rejlers Jesper Börjesson intervjuar Anna Werner, vd för Svensk Solenergi, som tror att solenergin kan stå för 10 procent av den svenska elen om fem år. (Foto: Rejlers)
Innehållspartner – Rejlers
Innehållspartner – Rejlers
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 10 sep. 2021

Vi är mitt uppe i en gigantisk energiomställning. Är det då inte märkligt att solen bara står för mindre än en procent av den svenska elen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svensk solenergi är en branschorganisation med över 260 medlemsföretag som har funnits i över 30 år. Både organisationen och branschen växer snabbt nu. I Rejlers Play berättar Anna Werner, vd för Svensk Solenergi, när drömgränsen kan nås, då solenergi står för 10 procent av den svenska elen. 

Vi står inför en gigantisk energiomställning, samtidigt som vi kommer behöva mer el än någonsin om vi ska klara av att bygga upp laddinfrastruktur för fordon och industrin ska få sin del.

“Jag blev vd för nästan två år sedan och efter det har det vuxit med ungefär 50 procent båda åren, det är en stor förändring, det går väldigt fort”, säger Anna Werner i Rejlers Play.

Hon berättar vidare att solenergi är det kraftslag som växer mest i hela världen. I dag står solenergi för cirka 1 procent av den svenska elen. Anna Werner tror att vi når 10 procent om fem år.

Sverige ligger efter

I Tyskland står solenergi för runt 10 procent av elen så jämfört med det ligger Sverige efter med cirka 1 procent.

“Vi är inte först på den här resan, det är politisk styrning och vilja, det behövs uttalad tro på det här kraftslaget och där behövs också väldigt mycket regelförändringar, alltså lagar och föreskrifter”, säger Anna Werner.

Hon förklarar att det mesta som vi har i dag vad gäller lagar och förordningar är gjort i en gammal värld med de gamla kraftslagen och att det inte alltid passar för de nya kraftslagen. För att solkraft ska kunna kämpa på lika villkor behövs det därför en hel del förändringar.

ANNONS

“Ta det här med skatt på egenanvänd el, vilket är helt absurt, att företag, om det är en stor anläggning, så måste du alltså betala energiskatt på den el som du själv producerar och använder. Det är ju inget problem så länge du inte använder din egen el, vilket du inte kan göra med de andra kraftslagen, men när solkraften kommer in, då du faktiskt kan använda en stor del av elen själv, då blir det ju väldigt absurt att ha en sån skatt. Det är som att du odlar morötter, och för varje morot som du äter från din egen odling ska du betala skatt”, säger Anna Werner.

Lyssna på vad mer Anna Werner har att säga om solkraft i Rejlers Play.

Läs mer: Nu är testproduktionen av fossilfri järnsvamp igång

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Innehållspartner – Rejlers
Innehållspartner – Rejlers

Inlägg producerade på uppdrag av Rejlers.

Innehållspartner – Rejlers
Innehållspartner – Rejlers

Inlägg producerade på uppdrag av Rejlers.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS