Chalmers tekniska högskola genomför åtgärder med syftet att minska kostnaderna. 180 personer har under onsdagen varslats om uppsägning, framgår av ett pressmeddelande.

Samtliga delar av verksamheten berörs av åtgärdspaketen, och alla Chalmers 13 institutioner omfattas av neddragningen av personal. Huvuddelen av personalneddragningen kommer att beröra verksamhetsstödet.

Under de senaste tio åren har Chalmers verksamhet vuxit kraftigt, och antalet anställda ökat med drygt 950 personer. Skolan har 3 100 anställda.

Eftersom dagens låga ränteläge förväntas bestå behöver Chalmers vidta åtgärder för att långsiktigt balansera sin ekonomi. Det kräver sänkt kostnadsmassa med 250 miljoner kronor årligen, vilket motsvarar drygt 6 procent av 2019 års omsättning. Även kostnader för lokaler och drift kommer att behöva reduceras. De samlade åtgärdspaketen ska leda till att Chalmers ekonomi är i balans år 2022.

”Vi behöver effektivisera hela vår verksamhet för att få vår ekonomi i balans, och därmed skapa förutsättningar för att fortsatt kunna leverera utbildning, forskning och nyttiggörande av högsta kvalitet”, säger Stefan Bengtsson, Chalmers rektor och vd.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Hon tar över Chalmers Ventures efter sparkad vd [Dagens PS]