Facebookgrundaren frågades i går kväll ut av senaten i USA om skandalen med Cambridge Analytica. Det fick aktien att ta ett glädjeskutt på Wall Street.

ANNONS

Flera miljoner Facebookanvändares personliga data är på drift i den omfattande dataläckan. Och det var en ångerfull och stundtals svarslös Facebookskapare som ställdes mot väggen och fick flera tuffa frågor om hur det här kunde ske.

”Vi har inte sett vidden av vårt ansvar. Jag grundade Facebook, jag är ansvarig och jag är ledsen för det som har hänt”, sade Mark Zuckerberg, som lovade att det sociala mediet nu ska granska varje app som haft tillgång till stora mängder privat information.

Redan 2015 upptäckte Facebook att data från 50 miljoner användare samlats in av Cambridge Analytica. Datan ska bland annat ha figurerat och använts till att ha gynnat Donald Trump i det amerikanska valet.

Cambridge Analytica nekar till den anklagelsen. Företaget hävdar att informationen raderades samma år som den fick tillgång till de känsliga uppgifterna. Facebook avslutade å sin sida allt samarbete med företaget i mars 2016.

Facebook-vd:n Mark Zuckerberg tillstod utan omsvep att det var ett misstag att Facebookanvändarna inte fick in formation om att deras personliga information läckt ut.

Facebook har fått kritik i omgångar sedan 2005 om vårdlös hantering och bristande integritet av användares personuppgifter.

Inför förhöret i senaten lämnade Mark Zuckerberg i måndags en offentlig ursäkt till representanthuset, där han bland annat medgav att Facebook ”inte gjorde tillräckligt för att förhindra att de här verktygen användes för att skada”.

”Det var mitt misstag, och jag är ledsen. Jag startade Facebook, jag drev det och jag är ansvarig för vad som händer här”, upprepade Mark Zuckerberg på nytt på tisdagskvällen i senaten.

ANNONS
ANNONS

Under förhöret nekade Zuckerberg till att Facebook avlyssnar användarnas telefonsamtal för att använda informationen i marknadsföringssyften. Han kallade idén för en konspirationsteori. Zuckerberg avfärdade också att Facebook använder experter för att få människor beroende av sociala medier.

Facebook stängde 4,5 procent högre på tisdagen som en effekt av förhöret med Mark Zuckerberg och nådde sin högsta nivå sedan 21 mars, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Läs även om Facebooks förtroenderas i Sverige, som Dagens PS nyligen uppmärksammade.