Dagens PS

Youtube skyddar tittare mot vilseledande AI-genererat innehåll

Youtube ska under kommande månader introducera uppdateringar som informerar deras användare när innehållet de tittar på är AI-genererat. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 nov. 2023Publicerad: 16 nov. 2023

Youtube ska introducera uppdateringar som visar när innehållet du tittar eller lyssnar på är AI-genererat, du ska även kunna begära att sådant innehåll tas bort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Generativ AI kan frigöra kreativitet på Youtube, men det är viktigt att balansera de möjligheterna med ansvaret att skydda communityt, det skriver Youtube på sin blogg.

Tittare får inte vilseledas

Youtube har regler som förbjuder tekniskt manipulerat innehåll som vilseleder tittare och AI kan användas för ett sådant ändamål, särkilt om tittarna inte vet att en video är AI-genererad.

Därför kommer Youtube under kommande månader introducera uppdateringar som informerar deras användare när innehållet de tittar på är AI-genererat.

Youtube kommer kräva att kreatörer talar om när de har skapat eller förändrat innehåll som ser realistiskt ut och när de har använt AI-verktyg.

ANNONS

Senaste nytt

Ändrat innehåll ska märkas

Det kommer finnas nya alternativ för kreatörer att välja för att indikera vilken typ av innehåll de publicerar, exempelvis en AI-genererad video som realistiskt skildrar något som aldrig hänt.

Det här är extra viktigt när innehållet tar upp känsliga ämnen som exempelvis pågående konflikter, folkhälsokriser eller val.

ANNONS

Kreatörer som konsekvent väljer att inte avslöja sådant kan få sitt innehåll borttaget, bli avstängda från Youtubes partnerprogram, eller få andra påföljder.

Etiketter ska informera

När du tittar på innehåll på Youtube kommer du informeras om att innehållet är ändrat eller AI-genererat på två olika sätt.

Det kommer läggas en ny etikett i beskrivningspanelen som talar om att innehållet har ändrats eller är AI-genererat.

För ämnen som är känsliga kommer Youtube använda en tydligare etikett på videospelaren.

Innehåll kan tas bort

För vissa ämnen där det inte räcker med en etikett för att minska risken att den som tittar tar skada kan innehållet tas bort.

Under kommande månader kommer Youtube göra det möjligt att begära att AI-genererat material, eller annat ändrat innehåll som simulerar identifierbara individer tas bort.

ANNONS

Allt innehåll kommer inte tas bort, Youtube kommer ta hänsyn till olika faktorer när en begäran om borttagning inkommer.

Youtub ska även introducera möjligheten för sina musikpartners att begära borttagning av AI-genererad musik som efterliknar en artists sångröst, det skriver Youtube på sin blogg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Youtube tillät desinformation om valet i Brasilien Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS