Japanska forskare har upptäckt en vattendroppe bland rymddamm insamlad på en asteroid cirka 300 miljoner kilometer från jorden. Det stärker teorier om att livet på jorden kom från rymden. 

ANNONS

Japan skickade 2014 rymdsonden Hayabusa-2 för att ta prover på asteroiden Ryugu, som befinner sig i omloppsbana kring solen i det inre solsystemet – med rymdmått mätt relativt nära jorden.

För två år sedan återvände rymdsonden till jorden med sina insamlade prover. Nu har ett av forskarteamen presenterat sina resultat efter att ha undersökt 5,4 gram av materialet, och de är häpnadsväckande. Bland rymddammet som samlats in fanns en vattendroppe, rapporterar The Guardian.

”Denna vattendroppe har stor betydelse”, säger Tomoki Nakamura på Tohoku University, ledande vetenskapsman för uppdraget till asteroiden.

Vattendroppe innehöll salt

Han leder ett team på över 150 vetenskapsmän och kvinnor, däribland 30 personer från USA, Storbritannien, Frankrike, Italien och Kina. Materialet från rymdsonden har delats upp på flera forskarlag för att kunna maximera chansen till nya upptäckter.

”Många forskare tror att vatten kom [från yttre rymden], men vi upptäckte faktiskt vatten på Ryugu, en asteroid nära jorden, för första gången”, säger han.

Vätskan de hittade visade sig vara ”kolsyrat vatten innehållande salt och organiskt material”.

ANNONS
ANNONS

Det stärker teorin om att asteroider som liknar Ryugu i kollisioner med jorden kan ha ”tillhandahållit vatten, som innehåller salt och organiskt material” – och alltså vara ursprunget till livet på jorden.

Läs även: Årets investeringstrend: Rymden [Dagens PS]