Det kan finnas flera miljarder ton vatten i små glaspärlor som är utspridda på månens yta och som har formats vid asteroidnedslag.

ANNONS

I en ny studie har forskare i Kina analyserat de första jordproverna från månen som hämtats till Jorden sedan 1970-talet, det rapporterar CNN.

Fyller i luckor i en teori

I många år har forskare försökt ta reda på hur vatten lagras på månen, särskilt i områdena utanför månens poler där stora mängder vattenis tros kunna finnas.

Den nya studien pekar mot ett svar, framförallt fyller den i några luckor i en teori om månens vattencykel.

För att kunna upprätthålla en vattencykel vid månens yta bör det, enligt studien, finnas en reservoar under månens yta.

Det har dock visat sig svårt att hitta denna vattenreservoar, trots att flera studier har undersökt vatteninnehållet i små mineralkorn i månens jord.

ANNONS
ANNONS

Analyserade 150 korn

I den nya studien ville forskarna identifiera en potentiell vattenreservoar genom att undersöka de glaspärlor som bildas när asteroider slår ned och fann att de innehåller stora mängder vatten.

De jordprover som forskarna har analyserat i studien hämtades till Jorden år 2020 av Kinas Chang’e-5-uppdrag som landade på den nordvästra, jordrika, delen av månen.

Forskare från flera kinesiska institutioner valde ur jordproverna ut 150 korn som studerades, de var från 50 mikrometer, ungefär bredden av ett hårstrå, upp till en millimeter i omfång.

Solvinden fyller glaspärlorna med vatten

Den teori som forskarna föreslår är att dessa glaspärlor kan fyllas med vatten när de träffas av solvindar som transporterar syre och väte från solens atmosfär.

Det kan handla om mer än 270 biljoner kilo vatten som lagras i dessa glaspärlor på månens yta.

”Vi hittade en ny mekanism som gör att solvind-väte kan sprida sig in i glaspärlorna och identifierade därmed en ny vattenreservoar på månen,” säger Hejiu Hui i ett mejl till CNN.

ANNONS
ANNONS

Han är en av studiens medförfattare och en forskare vid Nanjing University och tillägger att  glaspärlorna är fördelade i regoliten på hela månen och därför kan fyllas på med vatten och upprätthålla månens ytvattencykel.

Hejiu Hui menar att det är användbart att förstå hur vatten lagras på månen eftersom det kan ge framtida astronauter resurser som skulle kunna omvandlas till dricksvatten eller raketbränsle.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kan ha hittat beviset för att livet kom från meteroiter [Dagens PS]