Organiska molekyler har hittats i prover som Japanska rymdsonden Hayabusa2 har samlat in från den jordnära asteroiden Ryugu.

ANNONS

Hyabusa2 är en japansk rymdsond vars uppdrag är att hämta prover från asteroiden 162173 Ryugu. Det är den första rymdsonden som har hämtat hem prover till Jorden från en asteroid, det rapporterar CNN.

Hittade byggstenar till liv

När forskare analyserade prover som samlats in från två olika platser på asteroiden, fann de uracil, en av byggstenarna i RNA, och vitamin B3, eller niacin, som är en nyckelfaktor för levande organismers metabolism.

Uracil är en av de kvävebaser som ingår i de nukleotider som bygger upp RNA och DNA, de proteiner och molekyler som innehåller genetisk information och instruktioner som är avgörande för celler och levande organismer.

Första proverna från asteroid i rymden

Ryugu är en diamantformad asterioid som är rik på kol, den är cirka 1 kilometer bred.

Den diamantformade asteroiden Ryugu, fotograferad av rymdsonden Hyabusa2
Den diamantformade asteroiden Ryugu, fotograferad av rymdsonden Hyabusa2. (Foto: TT)

 

ANNONS
ANNONS

I februari 2019 hämtade den japanska rymdsonden ett prov från asteroidens yta och sköt in en ”koppargranat” i asteroiden för att skapa en tio meter stor krater.

I juli 2019 hämtades ett prov från kratern och provet slöpptes ned på jorden i december 2020. I tidigare analyser av proverna har forskare funnit aminosyror och andra molekyler.

Kan ha kontaminerats på Jorden

Uracil och niacin har även hittats i meteroiter som har landat på jorden.

”Forskare har tidigare hittat nukleobaser och vitaminer i vissa kolrika meteoriter, men det har alltid varit frågan om kontaminering genom exponering för jordens miljö”, säger Yasuhiro Oba i ett uttalande, skriver CNN.

Han är  huvudförfattare Yasuhiro Oba till en studie som beskriver forskarnas fynd i proverna från asteroiden och docent vid Hokkaido University i Japan.

Stärker bevis för att livet kom med meteroiter

”Eftersom rymdfarkosten Hayabusa2 samlade in två prover direkt från asteroiden Ryugu och levererade dem till jorden i förseglade kapslar, kan kontaminering uteslutas”, fortsätter han, skriver CNN.

ANNONS
ANNONS

Fynden från Ryugu bidrar till de ökande bevisen för att livets byggstenar har sitt ursprung i rymden och ursprungligen hamnade på Jorden vi meteroiter.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vattendroppe hittad på asteroid: ”Stor betydelse” [Dagens PS]