Om delar av mobilnäten i Europa slås ut av strömavbrott i vinter kan mobiltelefoner över hela kontinenten sluta fungera.

ANNONS

Rysslands beslut att stoppa sina gasleveranser till Europa gör att risken för strömbrist ökar. I Frankrike förvärras situationen av att landet har stängt ned flera av sina kärnkraftverk för underhåll, det rapporterar Reuters.

Personer som arbetar inom telekombranschen säger att de oroar sig för att en sträng vinter kan vara prövande för Europas telekominfrastruktur.

Europeiska länder försöker säkra kommunikationen

I många europeiska länder finns det för närvarande inte tillräckligt med system för backup för att omfattande strömavbrott ska kunna hanteras, vilket ökar risken för driftavbrott för mobiltelefoner, det menar fyra telekomchefer, enligt Reuters.

EU-länder som Sverige, Frankrike och Tyskland försöker säkerställa att kommunikationen kan fortsätta även om strömavbrott gör att de reservbatterier som är installerade vid tusentals mobilantenner i deras länder töms.

Batterier vid mobilmaster räcker en halvtimme

I Europa finns nästan en halv miljon telekomtorn och de flesta har batterier för backup som räcker för att driva mobilantennerna i cirka 30 minuter.

I Frankrike har eldistributören Enedis lagt fram en plan som inkluderar potentiella strömavbrott på upp till två timmar i ett värsta scenario, det säger två källor som är bekanta med saken. Allmänna strömavbrott skulle endast påverka delar av landet på roterande basis och viktiga tjänster som sjukhus, polis och regering kommer inte att påverkas, enligt källorna, skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sverige rasar på listan – inte ens topp 10 i digitalisering [Dagens PS]