Dagens PS

Världens första sms sålt – drog in 1,1 miljoner på auktion

Världens första sms såldes för 1,1 miljoner
Vodafone skänker pengarna för NFT:n, 1,1 miljoner kronor, till UNHCR. Foto: Vodafone
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 25 dec. 2021

Världens första sms såldes på tisdagen för 107 000 euro (1,1 miljoner kronor). Texten var ett enkelt “Merry Christmas”, och såldes som ett NTF (non-fungible token).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1992 var Neil Papworth en 22-årig programmerare som jobbade med att utveckla en short Message service (sms)för Vodafone. Det allra första meddelandet skickades över Vodafones engelska GSM-nät den 3 december 1992, från Neil Papworths dator till kollegan Richard Jarvis som var på julfest. Det löd helt enkelt “Merry Christmas”.

Jarvis tog emot det i sin sladdlösa telefon, en två kilo tung modell av märket Orbitel 90. Det båda jobbade för Vodafone, och det är Vodafone som nu sålt sms:et på auktion i Paris.

Världens första sms drog mindre än väntat

NFT:n klubbades för mindre än vad man väntat sig, på förhand spekulerades i att köpesumman kunde bli över två miljoner kronor.

“Eftersom året gick mot sitt slut med alla evenemang som det medför sände han honom meddelandet ‘Merry Christmas'”, säger Maximilien Aguttes från auktionsfirman Aguttes i Paris enligt Daily Mail.

ANNONS

Senaste nytt

Olagligt sälja immateriellt i Frankrike

Eftersom det inte är lagligt att sälja immateriellt gods i Frankrike såg auktionshuset till att presentera meddelandet i en digital ram tillsammans med koden och kommunikationsprotokollet, enligt Maximilien Aguttes.

Bland dem som bjöd på sms:et var 18-årige blockkedjeentreprenören Luigi Caradonna. Han drog sig ur badandet när priset gick över 768 000 kronor.

ANNONS

“Jag tyckte att det skulle vara intressant att ha den här delen av historien och hålla den som en tillgång och sälja den nästa jul”, säger han.

“Avgörande ögonblick i mobilhistorien”

Neil Papworth själv säger till Vodafone:

“1992 hade jag ingen aning om hur populärt textmeddelanden skulle bli, och att det skulle ge upphov till emojis och meddelandeappar som används av miljoner.”

“Det var inte förrän nyligen jag berättade för mina barn att jag skickade det där första meddelandet”, fortsätter Papworth. “Om jag ser tillbaka med facit i hand är det helt klart så att det där julmeddelandet jag skickade var ett avgörande ögonblick i mobilhistorien”.

Pengarna för försäljningen ska enligt Vodafone gå till UNHCR, FN:s flyktingorgan.

Läs även: TGV investerar i ny NFT-satsning för fotokonst 

Läs även: Slant på tangentbordet i NFT-affär – torskade 2,7 miljoner 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS