Dagens PS

Vården hotad av cyberattacker: "Persondata lockar”

sjukvården
Hackare har siktet inställt på sjukvården för närvarande. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 nov. 2023Publicerad: 23 nov. 2023

Cyberbrottslingarna riktar in sig på en helt ny verksamhet. Nu har sjukvården hamnat i fokus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sjukvården är den sektor i samhället som har drabbats hårdast av nya cyberattacker i Sverige under det senaste halvåret.

Statistiken kommer samtidigt som det står klart att hackare på andra ställen i världen hela tiden söker nya marknader att lägga beslag på, att hela tiden utvecklas.

Ett exempel är Nordkorea som har varit inblandade i många pinsamma incidenter för västvärlden på sistone, där landets bedragare och hackare blir allt mer djärva för att kunna finansiera regeringens program för massförstörelsevapen och ballistiska missiler. I runda svängar handlar det om minst två miljarder dollar under de senaste fem åren i tillgångar som har stulits från kryptovalutaorganisationer och banker.

Cyberattacker mot sjukvården ökar

I Sverige har säkerhetsföretaget Check Point mätt antal cyberattacker mot sjukvården, och kommit fram till att de ökar kraftigt, från drygt 600 till över 1 000 i veckan på bara ett halvår. Sjukvården toppar både det svenska försvaret och myndigheter när det gäller vad brottslingar helst vill rikta in sig på.

“Vi såg ganska tydligt mellan 2021-2022 att vården började bli mer ansatt och i och med den här senaste ökningen så är den under väldigt hög press”, säger Fredrik Sandström, it-säkerhetsexpert på Check Point.

Det handlar ofta om till exempel ransomwareattacker och överbelastningsattacker – som kan leda till att sajter och tjänster kraschar.

ANNONS

Senaste nytt

AI försvårar problemet

ANNONS

Det är dock oftast nätfiske som är den vanligaste metoden, där hackare vill komma åt information genom mejl. Här har AI en allt mer betydande roll menar Sandström, där det tidigare kanske har funnits “språkliga felaktigheter och liknande – men med AI blir det väldigt bra och de grafiska gränssnitten blir rätt så det blir svårare att genomskåda”.

Anledningen till att fokus ligger på just sjukvården för närvarande är att det finns stora mängder persondata som lockar, berättar Computer Sweden.

Det finns dock sätt att gardera sig mot hackarna.

“Personalutbildning, att se till att alla är uppdaterade kring säkerhet, är oerhört viktigt. Där gäller det att kontinuerligt påminna och testa organisationen genom exempelvis falska phishing-mejl.”

Läs även:

Hackare försökte råna jättecasino i Las Vegas – Dagens PS

Nya angrepp från kinesiska hackare i USA – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS