En ny utredning föreslår att Sverige ska kunna förbjuda utländska investeringar som att köpa verksamhet om det är ett hot mot svenska säkerhetsintressen, rapporterar TT Nyhetsbyrån. 

ANNONS

Det nya förslaget har presenterats för regeringen och handlar om hur svenska företag som hanterar systemkritisk infrastruktur riskerar att köpas upp. Det ska enligt förslaget kunna granskas och förhindrats.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger på en pressträff i samband med att utredningen lämnades över till regeringen att i grunden är ett öppet investeringsklimat viktigt för Sverige. Däremot kan kritisk infrastruktur och skyddsvärda teknologier behöva skyddas.

”Vi har sett att en del andra länder har ett väldigt stort intresse av att ta över den teknologi som svenska företag besitter. Där har vi i dag inget system för att kunna motverka det”, säger Mikael Damberg till TT.

”Säkerheten står högt på regeringens agenda”, säger Mikael Damberg på pressträffen.

TT rapporterar att utredaren Sten Heckscher föreslår att det bara är om det är absolut nödvändigt som en utländsk investering får stoppas, och då av säkerhetsintressen eller om det handlar om särskilt viktiga samhällsfunktioner.

Frågan har aktualiserats då Förvaltningsrätten stoppade kinesiska telekombolaget Huawei från att delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

ANNONS
ANNONS

Det nya regelverket föreslås träda i kraft 1 januari 2023.

Läs även: Huawei överklagar – vill vara med och bygga svenskt 5G [Dagens PS]