USA utrustar specialstyrkor och Navy Seals med jetboots. Den senaste teknikprylen tillverkas av företaget Patriot3 och är värd 105,6 miljoner kronor.

ANNONS

USA ser till att ligga i framkant när det gäller modern teknik. Nu ska dykare i militären utrustas med jetboots, och det är Patriot3 som får storordern.

Kort sagt handlar det om ett framdrivningssystem för dykare, och det blir attackdykare inom arméns specialstyrkor och Navy Seals som utrustas med systemet.

Utvilade när de når målet

Den senaste versionen ger dykarna en hastighet av 4 knop, och drivs av en borstlös, batteridriven motor. Med två raketmotorer på varje ben kan dykarna manövrera med kroppen och ha händerna fria. De kommer också fram till målet utvilade, enligt Business Insider.

Att komma fram snabbare och mer utvilad är förstås en fördel för attackdykare. John Black, pensionerad Grön basker, säger att det kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande.

Dyra grejor – fantastiskt resultat

”De kommer med en rejäl prislapp, men du får fantastiska resultat”, säger en anonym källa från specialstyrkorna till Business Insider. ”Du har killar som simmar fem kilometer och knappt använder något syre och vad som är viktigare är de helt utvilade och färdiga att agera när de kommer i land.”

Det finns för- och nackdelar med jetboots. Att kunna röra sig lätt och snabbt i vattnet är förstås till stor hjälp för dykarna, men det finns faror med det också.

Risk för nedkylning

”I kallare vatten måste man planera användningen av jetboots noggrant”, säger John Black till Business Insider. Om en dykare inte rör på sig i en timme i kallt vatten kan den bli nedkyld.”

ANNONS
ANNONS

”Man måste komma ihåg att det är ett verktyg, inget fordon”, fortsätter John Black.

Läs även: Stealthplan: Inte osynliga men svåra att stoppa [Dagens PS]

Läs även: Flygande räddningstjänst – Jetsuit går 800 kilometer i timmen [Dagens PS]