Europa har inte har tillräckligt med naturgaslager för att klara av sin försörjning av el om det blir en kall vinter, enligt USA.

ANNONS

Det är en ungefär en månad kvar till den säsong när vi behöver elektricitet för att skapa värme i Europa, och redan nu är lagren av naturgas på rekordlåga nivåer. Det får USA att varna för att Europa inte har tillräckliga lager för att klara vintern om det blir riktigt kyligt, skriver Bloomberg.

”Jag oroar mig för jag tycker inte att vi någonsin borde kunna vara i en position där vi vet att om det är en kall vinter finns det inte tillräckligt med utbud”, sa Amos Hochstein, USA:s utrikesdepartements sändebud för energisäkerhet i fredags under ett besök i Warzawa, Polen. Han menar att USA inte kommer kunna hjälpa till – exporten av naturgas är redan på maximala nivåer.

Terminskontrakten rusade i Nederländerna

På måndagen reagerade de europeiska marknaderna – terminskontrakten på naturgas i Nederländerna steg mer än 4,6 procent till 60 euro per megawattimme, skriver Bloomberg. De nederländska priserna fungerar som riktkurs för Europa, och naturgas används som en slags ”reservvaluta” på energimarknaden, då det kan användas vid behov och lagras när andra volatila energislag som vind- och vattenkraft producerar mycket el.

De kortsiktiga elpriserna på den tyska marknaden, som används som riktkurs för Europa, är också rejält uppåt och handlas på de dyraste nivåerna sedan 2007.

”Europeisk energiprisdynamik ger en glimt av vad som väntar för andra råvarumarknader, med ökande underskott och uttömning av lager som leder till ökad prisvolatilitet”, skriver Goldman Sachs i en analys. De tillägger att för den europeiska naturgasmarknaden är ”förstörelse av efterfrågan är det enda alternativet för att balansera marknaderna”.

”Stiga till ransonefterfrågan”

Förstörelse av efterfrågan skulle innebära att priserna går upp så pass mycket att det till exempel inte längre är lönsamt för vissa industrier att använda naturgas för att producera el jämfört med att stänga av fabriken – vilket är precis vad banken tror kommer att ske om vintern blir hård.

ANNONS
ANNONS

”Om utbudet skulle ge ytterligare besvikelser och vintervädret blir kallare än normalt, kan europeiska gas- och kraftpriser behöva stiga ytterligare till ransonefterfrågan och därmed stävja energikrävande industriproduktion”, skriver banken.

Läs även: Prischock väntar på energi i Europa: ”Inte ens börjat än” [Dagens PS]