När det gäller barns och ungdomars mentala hälsa finns det inte tillräckligt med bevis för att avgöra om det är säkert för dem att använda sociala medier.

ANNONS

USA:s generalkirurg Vivek Murthy menar att även om det finns vissa fördelar med att använda sociala medier, medför det en stor risk att skada barn och ungdomars psykiska hälsa, det rapporterar CNN.

Efterlyser mer forskning

Allmänna råd från USA:s generalkirurg uppmärksammar akuta hälsofrågor och ger rekommendationer för hur de bör åtgärdas.

I de råd som kom på tisdagen efterlyser generalkirurgen ökad forskning om sociala mediers påverkan på ungdomars hälsa och åtgärder från teknikbolag och beslutsfattare.

I USA planerar ett växande antal delstater att skärpa reglerna för sociala plattformar, bland annat planerar delstaten Montana att förbjuda Tiktok.

Kris av psykisk ohälsa

Tidigare råd har mer allmänt fokuserat på ungdomars psykiska hälsa, desinformation om hälsa och användandet av naloxone, ett motgift för opioidöverdoser.

ANNONS
ANNONS

”Vi är mitt i en kris av psykisk ohälsa för ungdomar, och jag är orolig för att sociala medier bidrar till den skada som barn upplever”, säger generalkirurg Vivek Murthy till CNN.

Generalkirurgens rådgivning inkluderar en genomgång av tillgängliga bevis för sociala mediers effekt på ungdomars psykiska hälsa.

95 procent använder sociala medier

Den noterar även att användandet av sociala medier bland barn i USA nästan är universell och att upp till 95 procent av alla barn mellan 13 och 17 år rapporterar att de använder dem.

Över en tredjedel av barnen rapporterar att de använder sociala medier nästan hela tiden, dessutom använder nästan 40 procent av barnen i åldrarna 8–12 sociala medier.

”Alltför länge har vi lagt hela bördan av att hantera sociala medier på föräldrars och barns axlar, trots att dessa plattformar är designade av några av de mest begåvade ingenjörerna och designerna i världen för att maximera den tid som våra barn spenderar på dem”, fortsatte han till CNN.

ANNONS
ANNONS

Han menar att det inte är en rättvis kamp och att det är dags för oss att skydda föräldrar och barn.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Barn förlorar en natts sömn i veckan på grund av mobilen [Dagens PS]