Efter två års avstängning från Facebook och Instagram får USA:s förra president Donald Trump nu tillbaka sina konton på de sociala medieplattformarna.

ANNONS

Meta, som äger Facebook och Instagram, kommer dra tillbaka sin avstängning av Donald Trumps konton, som han stängdes av från efter att ha brutit mot reglerna, det rapporterar Bloomberg.

Trump kan snart nå miljontals följare

Meta tillkännagav sitt beslut att häva avstängningen på onsdagen och det innebär att Donald Trump snart kan nå miljontals följare på de två plattformarna.

Som en allmän regel vill vi inte stå i vägen för öppen debatt på våra plattformar, särskilt i samband med demokratiska val. Folk ska kunna höra vad politiker säger, bra, dåligt & fult, för att göra medvetna val i valurnan”, skriver Metas chef för globala frågor, Nick Clegg Twitter.

Bolaget meddelade dock att den forna presidentens konton kommer förses med ”skyddsräcken” och att det kommer bli specifika straff för framtida regelbrott.

Uppmuntrade till våldsamt upplopp

Donald Trumps konton spärrades den 6 januari 2021 då Meta ansåg att några av hans inlägg uppmuntrade till våldsamt upplopp i samband med stormningen av USA:s kongress.

ANNONS
ANNONS

Syftet med stormningen var att hindra kongressen från att bekräfta resultatet av presidentvalet, som visade att Joe Biden vunnit.

Kan stängas av igen

”I ljuset av sina överträdelser står han nu också inför höjda straff för upprepade brott, straff som kommer att gälla för andra offentliga personer vars konton återställs från avstängningar relaterade till civila oroligheter enligt vårt uppdaterade protokoll,” skriver Nick Clegg på en blogg.

”I händelse av att Trump postar ytterligare kränkande innehåll kommer innehållet att tas bort och han kommer att stängas av i mellan en månad och två år, beroende på hur allvarlig överträdelsen är”, fortsätter han i blogginlägget.

Kan minska inläggens räckvidd

Nick Clegg skriver vidare på bloggen att om Donald Trumps inlägg syftar till att ”avlegitimera” det kommande valet eller om han relaterar till konspirationsgruppen Qanon kan Meta minska räckvidden för hans inlägg.

”Detta steg skulle innebära att innehåll skulle förbli synligt på Mr. Trumps konto men inte skulle distribueras i folks flöden, även om de följer Mr. Trump”, skriver Nick Clegg i blogginlägget.

Har bett att få tillbaka kontot

Under sina senaste två presidentvalskampanjer använda Donald Trump Facebook och i november förra året tillkännagav han att han ska kandidera igen 2024.

ANNONS
ANNONS

Donald Trump har bett om att få tillbaka sitt konto och hänvisat till att hans avstängning stör den politiska processen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Social mediebannlysning gör Trump historisk [Dagens PS]