Donald Trump går till historien som den förste president som stängdes av från sociala medier.

ANNONS

Både Facebook och Twitter låste natten till i dag president Donald Trumps konton på plattformarna sedan Trumpanhängare under våldsamma demonstrationer stormat och tagit sig in i kongressbyggnaden i Washington.

De sociala mediejättarna tvingas nu se till att innehållet är rumsrent. Större publicistiskt ansvar utkrävs, menar mediestrategen Brit Stakston som intervjuas i SvD och slår fast att det har stor betydelse när en sådan som Trump stoppas av de sociala medieplattformarna.

Twitter = ”Trumps viktigaste direktkanal”

”Det spelar stor roll eftersom det är ett konto med 88 miljoner följare och Trumps viktigaste direktkanal till världens alla medier”, säger mediestrategen Brit Stakston till tidningen.

Facebookchefen Mark Zuckerberg skriver på det sociala forumet att man tänker blockera Trumps konto på plattformen i åtminstone två veckor till – tills den fredliga maktövergången är klar.

”Vi anser att riskerna med att låta presidenten fortsätta använda vår tjänst under denna period är helt enkelt för stora”, skriver Zuckerberg.

Blocken omfattar även Facebook-ägda Instagram. Båda Facebook och Instagram har tagit bort Trumps videoinlägg under onsdagen, som mötts av hård kritik för uttalandet ”we love you” till upprorsmakarna.

Även Snapchat och Youtube kikar på möjligheten att hindra Trump från att sprida sina budskap.

ANNONS
ANNONS

New York Times-kolumnisten Andrew Ross Sorkin skriver i ett Twitterinlägg, som refereras av SvD, om paradoxen att Trump å ena sidan stoppas i sociala medier, å andra sidan har mandat att utlösa ett kärnvapenkrig:

”Så Trump har nu behörighet att använda kärnvapenkoderna men han får inte twittra eller posta på Facebook.”

Läs även: Fyra döda och 52 gripna efter USA-kaoset [DagensPS.se] »