Göteborgsbaserade betongföretaget Thomas Concrete Group köper Stockholms Bulkhamn för att säkra råvarutillgången.

ANNONS

Det rör sig om bulkmaterial som sand, sten, tackjärn, pellets, timmer som ska lossas i hamnen – nära Nynäshamn, söder om Stockholm.

”Det finns inte så många bulkhamnar, framför allt inte med anknytning till Stockholm. Det är en strategisk investering för oss, där vi får möjlighet till bättre kontroll på vårt råmaterialflöde”, säger Hans Karlander, koncernchef på Thomas Concrete Group, till Di.

Vill hitta alternativ

Betongföretaget försöker hitta alternativ inom betong som är bättre för klimatet. Det handlar om att ta fram andra bindmedel än cement, men det är enligt Hans Karlander inte troligt att det går att helt plocka bort cement ur betong eftersom cementen är viktig i den kemiska processen.

Därför följer Hans Karlander noga turerna kring Cementa på Gotland.

”Den oron det skapar för hela byggbranschen är så klart inte bra. Branschen behöver besked och en tydlig inriktning.”

Egen kontroll

Att importera cement skulle inte vara bättre för klimatet menar han eftersom Sverige behöver så stora mängder. Han förklarar vidare att andra länder har kontroll på sin egen cementproduktion eftersom det är en viktig råvara.

”Varför ska vi ge upp den kontrollen i Sverige?”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Förutom Stockholms Bulkhamn äger Thomas Concrete Group redan importterminaler i Oxelösund, Uddevalla och Landskrona, där fokus ligger på bindmedel för betong.

Läs mer: Specialister: Det går att minska cementbehovet och minska klimatpåverkan