Dagens PS

Teslasvensk i pengabrist – drömmen ifrågasätts

Teslasvensken Peter Carlssons batteridröm skakas av bristande investeringar
Teslasvensken Peter Carlssons batteridröm skakas av bristande investeringar
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 08 feb. 2018Publicerad: 08 feb. 2018

Northvolt har bara fått in en bråkdel av de nödvändiga investeringarna för sin planerade batterifabrik. Det rapporterar Dagens industri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trovärdigheten hos Teslasvensken Peter Carlsson som står bakom Northvolt har på upprepande basis sjunkit då tidsplanen gång på gång har reviderats, skriver tidningen.

Dagens industri har tagit del av Northvolts aktiebok, där det framgår att intressenten ABB inte ens finns med som ägare, och Vestas och Scania äger i stället för stamaktier preferensaktier.

Vidare bedömer Dagens industri att det är märkligt att Scania äger nästan dubbelt så många preferensaktier som Vestas trots att de investerat lika mycket i Northvolt, och Northvolts presschef uppger att villkoren är hemliga.

Flera aktörer på kapitalmarknaden som Dagens industri talat med konstaterar att Peter Carlssons projekt lider av av att sväva någonstans emellan ett teknikprojekt och finansiella investeringar.

Samtidigt uppger de att teknikrisken i projektet som avser erhålla 40 miljarder kronor i investeringar är hög, då den dominerande batteritekniken när fabriken färdigställts inte nödvändigtvis är samma som i dag.

En namnkunnig skara där bland andra Husqvarnas ordförande Tom Johnstone ingår har valt att investera i projektet, och kommunalråd på landsbygden har aktivt agerat så att fabriken ska hamna i deras kommun.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS