För techbranschen har den rådande pandemin betytt att snabbt anpassa sig till en förändrad marknad. Nästa år väntas att föra med sig stora möjligheter för techbolag – men jättarna riskerar ett eskalerat politiskt motstånd.

ANNONS

Samtidigt har flera kontroverser runt de amerikanska techjättarna spätt på ett ökat politiskt motstånd mot branschen.

Hur den tillträdande amerikanska presidenten Biden ställer sig till techindustrin återstår fortfarande att se.

Men han har tidigare uttryckt sitt missnöje mot flera bolag och riktat skarp kritik mot Facebook under flera tillfällen. Just politiska förslag kan stöpa annars goda utsikter under nästkommande år, rapporterar BBC.

Politiska åtgärder mot techjättarna

Slutet av året har bjudit på politiska överraskningar för Google, Facebook, Amazon och Apple och det politiska motståndet väntas att öka under 2021.

Dagens PS har tidigare skrivit om att amerikanska myndigheter anklagar Facebook för att agera konkurrenshämmande. För att åtgärda detta stämde över 40 statliga åklagare Facebook i syfte att bryta upp bolaget.

Samtidigt lade Europeiska kommissionen fram flera lagförslag som fullständigt kan kasta om hur techbolagen regleras.

ANNONS
ANNONS

Huruvida någon av techjättarna faktiskt kommer att brytas upp står inte klart. Men det är tydligt att det politiska trycket mot branschen kommer att öka under nästkommande år.

Teknisk evolution för butiker

Coronapandemin har varit en regelrätt katastrof för butikshandeln.

Inför 2021 kommer det dock inte enbart att vara e-handeln som utmanar fysiska butiker. Amazon ska också accelerera sin satsning på fysiska butiker – Amazon Go.

Amazon Go använder sig av teknologi som gör det möjligt att ta bort kassasystemet i fysiska butiker. I stället kan kunder plocka på sig varor och lämna butiken. En kombination av artificiell inteliggens och kameror gör sedan att korrekt pris dras från kundens registrerade bankkort.

I nuläget har Amazon över 20 butiker i USA och Europasatsningen väntas att landsättas under 2021.

Ny teknik för hemarbete

Att arbeta från hemmet är en trend som med stor sannolikhet är här för att stanna – vare sig världen får bukt med coronapandemin eller ej.

ANNONS
ANNONS

Marknaden för digitala lösningar runt hemarbete lär fortsätta att växa. Och du kan vänta dig att flera internettjänstbolag kommer att expandera till den nya marknaden. Inte minst inom cybersäkerhetstjänster.

Självkörande bilar

Självkörande bilar har varit på ropet i flera år nu. Under året har dock Googleägda Waymo rullat ut en storsatsning i USA. I staden Phoenix har bolaget 300 bilar som åker runt på stadens gator – utan förare.

Waymo säger sig vilja expandera bortom Phoenix under 2021 och skala upp användandet av bolagets produkter under året.

Läs mer: Årets största techtabbar [DagensPS.se] »