Dagens PS

Techbriefen: Klarna tar in över 1 miljard kronor

klarna-emission-sebastian-siemietkowski
Dagens techbrief handlar om Klarnas lyckade nyemission
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 08 apr. 2019Publicerad: 08 apr. 2019

Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe. I dagens techbrief handlar det om Klarnas lyckade nyemission, en lättlurad fingeravtrycksläsare, och det senaste i fallet med Boeings 737 MAX. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klarnas nyemission övertecknad

Breakit rapporterar på måndagsmorgonen att betalbolaget Klarna tagit in över 1 miljard kronor från befintliga investerare i en nyemission.

“Vi är nöjda med det starka intresset och efterfrågan från våra existerande investerare, vilket visar förtroendet för våra planer och de tillväxtmöjligheter som vi ser. Vi är tacksamma för deras fortsatta stöd”, säger Aoife Houlihan, kommunikationsansvarig på Klarna, i ett mejl till Breakit.

Klarna har tidigare lagt fokus på att förenkla betalning på internet, men skall nu bredda sin verksamhet och på allvar utmana de traditionella storbankerna med ny open banking-teknologi. Exakt vad det nya kapitalet skall användas till har Klarna inte uttalat.

Efter nyemissionen värderas Klarna till över 3,5 miljarder dollar, och enligt Stefan Lundell, medgrundare på Breakit, är nyemissionen en förvarning om en börsnotering.

“Redan i handlingarna i nyemissionen som vi publicerade för några veckor sedan gick det att se åt vilket håll det barkade,” skriver Lundell.

“Flera av Klarnas storägare som till exempel det Silicon Valley-baserade riskkapitalbolaget Sequoia har varit med som ägare i nästan tio år. Det är väldigt länge för den typen av investerare och det börjar bli hög tid för dessa att ‘casha in'”.

ANNONS

Senaste nytt

Huawei avstängt i USA 

ANNONS

The Verge skriver om hårdnande klimat mellan USA och Kina som en följd av sanktioner mot mobiltillverkaren Huawei på amerikanska telefonnätet.

“Om man hittar något som Huawei gjort fel, så kan man anklaga dem för det. Men om man inte hittar någonting så är det orättvist att svartlista dem”, säger Houlin Zhao, chef för International Telecommunications Union. Amerikanska Department of Homeland Security menar att det är Kinas statsskick som är hjärtat i konflikten, inte Huawei som företag eller deras produkter.

Senaste i fallet med Boeing 737 MAX: fel i nödsystem

Ett fel i flygplanets nödsystem har nu bekräftats som orsaken till de två uppmärksammade flygkrascherna de senaste månaderna, då totalt 346 människor miste livet, rapporterar Ny Teknik.

”Från och med mitten av april kommer produktionen minskas med 20 procent, vilket motsvarar tio flygplan i månaden, uppger vd Dennis Muilenberg i ett pressmeddelande.

Det är Boeings egen utredning som kommit fram till den här slutsatsen. Minskningen i produktionen kommer dock inte att innebära några uppsägningar, enligt sajten.

Snapchat vill vara överallt

För att undvika att bli uppslukade och utkonkurrerade av kloner satsar Snapchat på att dela med sig av sin teknik, skriver Techcrunch. Den populära SoMe-plattformen (sociala medier, reds.anm.) ska nu sprida sin teknik till alla som vill använda den, genom lanseringen av utvecklingsverktyget ”Story Kit”. Dessutom ska Snapchat introducera Ad Kit, som låter företag köpa reklamtid och skräddarsy content för det vertikala formatet.

ANNONS

Lättlurad fingeravtrycksläsare i senaste Samsung

The Verge skriver i dag att en amatör lyckats lura fingeravtrycksläsaren i nya Samsung Galaxy S10 på bara 13 minuter. Användaren som lagt upp videon tog en bild på sitt fingeravtryck på ett vinglas och använde sedan en 3d-printad version av avtrycket för att lura telefonens läsare.

Svensk batteriteknik används i Daimlers bilverkstäder

Svenska Northstars system för batteriövervakning kommer att installeras i motorjätten Daimlers verkstäder över hela världen, rapporterar Ny Teknik. Daimler har sedan tidigare ett sjuårigt avtal med Northstar vilket värderades till 4,2 miljarder kronor då det skrevs på i september 2016.

Pinterest börsnoteras

Den populära bilddelningssiten Pinterest ska börsnoteras inom kort och värderas nu till 12 miljarder dollar, rapporterar CBS News. Trots att Pinterest såg en inkomstökning om 60 procent under 2018 har företaget aldrig gått med vinst, och under förra året såg start up-bolaget en förlust på 63 miljoner dollar. Pinterest har över 250 miljoner aktiva användare varje månad.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS