Under det senaste året har Stockholmsbörsen ökat med 43 procent, men teknikkonsulten Swecos aktie har under samma period tappat 8 procent.

ANNONS

För ett år sedan hade hållbarhetsfonder hittat Sweco, som då fått en hållbarhetsstämpel. Det bidrog till en ohållbar värdering och kursökning. Då gav Dagens Industri säljrekommendation på teknikkonsulten och det rådet visade sig bli rätt skriver Di idag, sedan säljrekommendationen gavs har Sweco gått 50 procent sämre än börsen.

Sweco har historiskt handlats till ett p/e-tal på mellan 15 och 20 procent, men förra året pressades det upp till 35. I fredags rapporterade bolaget och årets första nio månader visar inte på några vidare bra trender: oförändrad försäljning, rörelseresultatet ned med 5 procent och en nettoskuld som ökade med 700 miljoner kronor.

Swecos värdering framstår fortfarande som hög, Di skriver att finansbolaget Factset menar att på årets vinstprognos är p/e-talet är 33 och på nästa års prognos 29. Det tycker Di framstår som en alldeles för hög värdering och behåller sin säljrekommendation.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Sweco når inte analytikers förväntningar [Dagens PS]