Nu är solcellsparken utanför Varberg klar att tas i bruk. Den har projekterats och byggts av Solkompaniet och ägs av norska Solgrid.

ANNONS

”Med parken utanför Varberg tillför vi ytterligare el där den behövs som bäst i elsystemet. Det går fort att bygga förnybart. Planeringen av den här parken påbörjades kring påsk i år. Den goda synligheten från E6:an skapar samtidigt ett intresse för att bygga ännu mer förnybar elproduktion i regionen, säger Axel Alm, vd på Solkompaniet i ett pressmeddelande.

Den nya solparken har nästa generations solceller och dubbelsidiga paneler har använts för att marken ska nyttjas maximalt. Jämfört med enkelsidiga solceller kommer det att öka produktionen med 4 procent. Parken har en installerad effekt på 4,8 megawatt, vilket gör den till den största solcellsparken i Sverige med den nya tekniken.

Har börjat leverera el

”Vi är glada över att byggnationen av parken gått enligt plan. Det är också spännande att av en rad internationella aktörer som visat intresse för den svenska solelmarknaden så är det vi som norskt bolag som är först ut att bygga en solelpark i Sverige, säger Kristin Melsnes, vd på Solgrid i pressmeddelandet.

Solparken har en yta på 8,6 hektar och består av 8 972 dubbelsidiga solcellspaneler och den 1 oktober skedde den första leveransen av el in på elnätet. Solcellsparken årliga produktion av el motsvarar årsbehovet av el till 2 500 elbilar som enbart körs på el.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Solcellsparken blir störst i Sverige – viktigt tillskott [Dagens PS]