Dagens PS

Sverige och Australien ingår avtal om ubåtsteknik

Australisk ubåt av Collinsklass. Nu ska svensk ubåtsteknik användas för att modernisera Australiens ubåtar av Collinsklass. 
Australisk ubåt av Collinsklass. Nu ska svensk ubåtsteknik användas för att modernisera dessa ubåtar. (Foto: Wikimedia Commons/CC0)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 juni 2023Publicerad: 15 juni 2023

Sverige och Australien har träffat en överenskommelse om att Australien ska använda svensk ubåtsteknik när de moderniserar sin ubåtsflotta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försvarets materielverk, FMV, rapporterar att Sverige och Australien, genom FMV och dess australiska motsvarighet, har träffat en överenskommelse om användning av svensk ubåtsteknik.

Utvecklades av Kockums

Inom ramen för ett långsiktigt bilaterals samarbete ska Australien använda svensk ubåtsteknik när landets befintliga ubåtsflotta ska moderniseras.

Australiens ubåtar i Collinsklassen, som har utvecklats av Kockums AB, ska moderniseras och livstidsförlängas.

Collinsklassen består av sex ubåtar och den utvecklades från den svenska Västergötland-klassen.

Ska bidra till vidareutveckling

Ubåtarna byggdes på 1980- och 1990-talen av det australiska varvet ASC Pty och överenskommelsen möjliggör ett långt samarbete där Saab Kockums ska bidra i ubåtsklassens vidareutveckling.

Sverige har efter Västergötland-klassen utvecklat Gotlands-klassen och för närvarande bygger Saab Kockums, på uppdrag av FMV, en ny generation ubåtar, Blekinge-klassen, A26.

ANNONS

”Både Sverige och Australien anser att undervattensområdet är av stor strategisk betydelse för försvarsförmågan. Samarbetet visar att svensk ubåtsteknik är eftertraktad och FMV ser fram emot ett långsiktigt samarbete”, säger FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson i FMV:s pressmeddelande.

Ska skaffa atomdrivna ubåtar

TT skriver i Ny teknik att Australien planerar att, i samarbete med Storbritannien och USA, skaffa nya, atomdrivna ubåtar.

Innan de ubåtarna är på plats behövs troligtvis en stor uppgradering av Collinsubåtarna för att förlänga deras livslängd, det skriver TT i Ny Teknik.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Saab vill hjälpa Australien modernisera sina Collinsubåtar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS