Enligt en ny undersökning har endast 28 procent av de största svenska företagen infört den rekommenderade nivån av säkerhet för mejl.

ANNONS

Mejl-spoofing, innebär att någon antar en falsk identitet och skickar skadliga mejl. Cyberkriminella använder sig av metoden och skickar mejl som ser ut att komma från en legitim avsändare och lurar på så sätt mottagarna för att komma över inloggningsuppgifter och annan känslig information, det rapporterar Computer Sweden.

Men det finns grundläggande skydd mot att den egna organisationens mejladress används i spoofing, säkerhetsprotokollet dmarc, som gör att det inte går för någon utomstående att använda sig av domännamnet i en mejladress, det säkerställer dessutom avsändarens identitet innan ett mejl skickas.

Säkerhetsföretaget Proofpoint har gjort en undersökning bland börsens 25 största bolag i varje nordiskt land och såg att implementeringen av dmarc är låg, samt att skillnaden mellan länderna är stor. I Danmark har 44 procent av bolagen implementerat rekommenderad nivå, i Finland är motsvarande siffra 36 procent, men i Sverige och Norge är den siffran bara 28 procent, det skriver Computer Sweden.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Attacker med ransomware allt dyrare [Dagens PS]