Dagens PS

Storföretag är dåligt skyddade mot mejl-spoofing

Enligt en undersökning är det bara 28 procent av de 25 största svenska bolagen på börsen som har implementerat rekommenderad säkerhet mot mejl-spoofing
Enligt en undersökning är det bara 28 procent av de 25 största svenska bolagen på börsen som har implementerat rekommenderad säkerhet mot mejl-spoofing. (foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 juni 2022Publicerad: 16 juni 2022

Enligt en ny undersökning har endast 28 procent av de största svenska företagen infört den rekommenderade nivån av säkerhet för mejl.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mejl-spoofing, innebär att någon antar en falsk identitet och skickar skadliga mejl. Cyberkriminella använder sig av metoden och skickar mejl som ser ut att komma från en legitim avsändare och lurar på så sätt mottagarna för att komma över inloggningsuppgifter och annan känslig information, det rapporterar Computer Sweden.

Men det finns grundläggande skydd mot att den egna organisationens mejladress används i spoofing, säkerhetsprotokollet dmarc, som gör att det inte går för någon utomstående att använda sig av domännamnet i en mejladress, det säkerställer dessutom avsändarens identitet innan ett mejl skickas.

Säkerhetsföretaget Proofpoint har gjort en undersökning bland börsens 25 största bolag i varje nordiskt land och såg att implementeringen av dmarc är låg, samt att skillnaden mellan länderna är stor. I Danmark har 44 procent av bolagen implementerat rekommenderad nivå, i Finland är motsvarande siffra 36 procent, men i Sverige och Norge är den siffran bara 28 procent, det skriver Computer Sweden.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Attacker med ransomware allt dyrare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS