Dagens PS

Storbritannien skrotar "Silicon Valley-planer"

London
Det var meningen att London skulle utmana Silicon Valley i tech-satsningar. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 01 feb. 2023Publicerad: 01 feb. 2023

Storbritannien skrotar sina planer på att bli nästa Silicon Valley. Den brittiska regeringen delar inte ut pengar till startup-programmet Tech Nation som alltså stänger ner all sin verksamhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tech Nation startades 2010 och skulle bli den brittiska motsvarigheten till amerikanska Silicon Valley, där miljarder skulle pumpas in i techsektorn och hjälpa både existerande och uppkommande startups. Istället för att fortsätta skicka ut bidrag till bolagen så stänger programmet ned sin verksamhet i slutet av mars, uppger CNBC.

Blir inget brittiskt Silicon Valley

Problemet för Tech Nation har enligt regeringen varit att programmet inte klarar av att bli “självförsörjande” och därmed bryter mot reglerna som sattes upp tidigare. Därför kommer inte nya medel att avsättas till programmet.

Det sätter givetvis igång diskussionen om Storbritanniens förmåga att behålla en stark position på marknaden för investeringar i ett land som redan har avlägsnat sig från EU genom Brexit.

Enligt Martha Lane Fox, chefen för den brittiska handelskammaren, så har Tech Nation redan haft en stor positiv inverkan på det brittiska affärsklimatet.

“Förmågan de har utrustat entreprenörer med och de möjligheter de har skapat har varit oöverträffade. De kommer att vara saknade.”

Nysatsningar går trögt

Riskkapitalet i Storbritannien som satsas på startups minskar kraftigt på sistone, där siffror visar att investeringarna gick ner med 27 procent under förra året, och landade på drygt 300 miljarder kronor.

ANNONS

Läs även: EU och USA i grönt bråk – Storbritannien i kläm

Läs även: Storbritannien öppnar uranfond för att slippa Ryssland

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS