Regeringen i Storbritannien tänker göra om hela landets järnvägssystem i en storsatsning på ett nytt statligt organ: Great British Railways.

ANNONS

Storbritanniens järnvägssystem har länge varit en enda röra, tycker den brittiska regeringen som under torsdagen lagt fram ett förslag om att skapa ett nytt statligt organ: Great British Railways (GBR).

”Jag tror mycket på järnvägen, men för länge har passagerare inte haft den servicenivå de förtjänar”, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

”Genom att skapa Great British Railways och investera i nätverkets framtid kommer denna regering att leverera ett järnvägssystem som landet kan vara stolt över”, säger premiärministern.

Försäljningsstart 21 juni

Great British Railways ska integrera järnvägarna, äga infrastrukturen, samla in biljettintäkter, köra och planera nätverket och fastställa de flesta biljettpriser och tidtabeller, skriver den brittiska regeringen på sin hemsida.

Lagförslaget ska först passera parlamentet, men då Boris Johnsons konservativa parti har egen majoritet i House of Commons ser det ut att bli en snabb process. Regeringen vill att Great British Railways ska börja sälja billiga biljetter redan i sommar och föreslår 21 juni som startdatum.

”År av fragmentering och förvirring”

Planen för den nya järnvägen är att det statliga organet GBR ska ha översyn över den privata järnvägssektorn.

”Våra järnvägar föddes och byggdes för att tjäna detta land, för att skapa starkare förbindelser mellan våra samhällen och ge människor en prisvärd, pålitlig och snabb service. År av fragmentering, förvirring och överkomplikationer har sett att visionen bleknat och passagerarna svikits. Det komplicerade och trasiga systemet slutar i dag”, säger Storbritanniens transportminister Grant Shapps.

ANNONS
ANNONS

”Great British Railways markerar en ny era i våra järnvägs historia. Det kommer att bli ett enda välkänt varumärke med en djärv ny vision för passagerare – om punktliga tjänster, enklare biljetter och en modern och grön järnväg som tillgodoser landets behov”, säger han vidare.

Läs mer: Boris brexit-lycka i brittiska parlamentet