Dagens PS

Stora Enso lägger ner bruk – 440 kan få sluta i Borlänge

Stora Enso
Stora Enso har kommit in med en vinstvarning för helåret och faller på Stockholmsbörsen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 apr. 2021Publicerad: 20 apr. 2021

Stora Enso lägger ner massa- och pappersproduktionen på Kvarnsvedens bruk i Borlänge. 440 anställda påverkas av beskedet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skogsindustrijätten Stora Enso ska lägga ner massa- och pappersproduktionen i Kvarnsveden och Veitsiluoto, enligt ett pressmeddelande. 

“De planerade nedläggningarna skulle äga rum under tredje kvartalet 2021 och beröra 670 personer i Finland och 440 personer i Sverige”, skriver man i pressmeddelandet.

Funnits sedan 1898

De anställda som påverkas i Sverige är vid Kvarnsvedens bruk, som ägs av Stora Enso, i Borlänge kommun. Bruket som nu hotas av nedläggning, har funnits sedan 1898.

1972 hade Kvarnsvedens Pappersbruk världsrekord i pappersproduktion och hade då den mest produktiva pappersmaskinen i världen. Så sent som 2006 invigdes en ny pappersmaskin med kapacitet på 420 000 ton papper. Bruket tillverkar förbättrat tidningspapper, obestruket journalpapper och förpackningspapper.

“Tunga nyheter”

“Det här är tunga nyheter för vårt företag och våra kollegor i Veitsiluoto och Kvarnsveden. Våra medarbetare på bruken är mycket kompetenta och har gjort sitt yttersta under mycket svåra omständigheter. På den snabbt sjunkande pappersmarknaden måste vi tyvärr justera vår produktionskapacitet för att förbättra konkurrenskraften för vår totala pappersverksamhet. Dessvärre innebär detta nedstängning av olönsamma tillgångar”, säger Stora Ensos vd och koncernchef Annica Bresky.

De planerade nedläggningarna av bruken skulle minska Stora Ensos papperstillverkningskapacitet med 35 procent till 2,6 miljoner ton per år.

ANNONS

Inget beslut om nedläggning är ännu taget, det sker först efter att de lokala medbestämmandeförhandlingarna avslutats, enligt skogsbolaget. Stora Enso har kallat till en presskonferens klockan 11, tisdag.

Läs mer: Hemligt projekt – svensk skog blir H&M-kläder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS