Dagens PS

Stockholm: Fyra arkitekt-byråer tävlar om landmärket

Stockholm
Fyra arkitektbyråer gör upp om att få rita Stadsljus, före detta Gasklocka 4 i Norra Djurgårdsstaden. (Illustration: White Arkitekter)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 31 maj 2021

Stockholm får ett nytt landmärke, Gasklocka 4 i Norra Djurgårdsstaden blir Stadsljus. Nu gör fyra arkitektbyråer upp om att få rita den nya bostadsskrapan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stadljus kommer att resa sig över Stockholm som ett nytt landmärke och byggherre är Obos. Nu står det klart att fyra arkitektbyråer gör upp om att få rita det cirka 30 våningar höga bostadshuset i Norra Djurgårdsstaden.

“Ett högt och stort hus kan aldrig smygas in, det måste ta sin plats och stå för sitt utrymme, men också ge något tillbaka till sin omgivning. Både lokalt och för Stockholms siluett. Byggnaden ska stärka Stockholms skönhet och samtidigt skänka trivsel till närmiljön och stolthet till de boende. En förutsättning för det senare är en robust byggnad som blir klar i tid och tål att användas”, säger Anna Grinneby, projektutvecklingschef på Obos Nya hem.

De tävlande

De fyra utvalda arkitektbyråerna är samtliga kända på marknaden. De är också kända för att inte spara på krutet.

3xN (3x Nielsen)

Den danska byrån ber inte om ursäkt för sig, på meritlistan står bland annat Swedbanks huvudkontor och hotell Continental i Stockholm. Bland de internationella byggnaderna märks IOK:s nya byggnad i Lausanne, Museum of Liverpool och musikhuset i Amsterdam för att nämna några.

Arkitema

Ytterligare en dansk byrå. Det har bland annat ritat nya området i Moranviken i Saltsjöbaden. De har också ritat Tingshuset på Albyberget. I Danmark har de ritat Vestas huvudkontor.

Big

En tredje dansk byrå som ritat VM-huset och 8-tallet i Köpenhamn. Vestre i Norge, Västerås nya resecentrum och omtalade 79 & Park vid Gärdet i Stockholm.

White

Enda inhemska byrå som fått chansen att rita Stadsljus. Ligger bakom Nya Karolinska, Waterfront och Tele2 Arena.

Förslagen ska vara inlämnade senast i mitten av oktober och det segrande förslaget presenteras under hösten 2021. Vinnarna utses av en jury bestående av ledamöter från Obos, Stockholms stad och externa arkitekter från Sveriges Arkitekter.

Juryn

Torleif Falk, stadsarkitekt Stockholms stad
Staffan Lorentz, projektchef Norra Djurgårdsstaden, Stockholms stads exploateringskontor
Daniel Kjörberg Siraj, koncernchef OBOS
Anna Grinneby, projektutvecklingschef, OBOS Nya Hem
Per Andrén, projektchef, OBOS Nya Hem
Gert Wingårdh, Arkitekt SAR/MSA
Fredrik Drotte, Arkitekt SAR/MSA
Åsa Ehn-Hillberg, Landskapsarkitekt LAR/MSA
Sekreterare: Sveriges Arkitekter

Läs mer: Fler branschnyheter på 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS