Dagens PS

Statsaktörer planerar cyberangrepp mot Sverige

Försvarsmaktens cyberförsvarschef, generalmajor Johan Pekkari, beskriver ett ökande tryck mot Sverige på cyberområdet med statsaktörer, särskilt Ryssland, som utför olika angrepp
Försvarsmaktens cyberförsvarschef, generalmajor Johan Pekkari, beskriver ett ökande tryck mot Sverige på cyberområdet med statsaktörer, särskilt Ryssland, som utför olika angrepp. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 16 okt. 2023

Sverige utsätts för ett växande tryck på cybersäkerhetsområdet och Ryssland och andra statsaktörer planerar cyberangrepp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försvarsmaktens cyberförsvarschef Johan Pekkari säger att de ser en ökad aktivitet i cyberdomänen och att statsaktörer, framför allt Ryssland, utför olika cyberangrepp, det skriver SVT.

Letar kritiska sårbarheter

Redan i dag förbereder sig främmande makt för att kunna genomföra cyberangrepp mot kritisk svensk infrastruktur.

“Det man försöker söka efter är förmodligen kritiska sårbarheter som vi kan ha, eller som samhället kan ha, och det är där man försöker påverka för att på det sättet få en operativ påverkan på oss i Försvarsmakten eller på vårt samhälle”, säger Johan Pekkari till SVT.

Kan bli omfattande effekt

Försvaret och Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, framhåller att det inför Nato-medlemskapet är viktigt för civila myndigheter att öva förmågan att ta emot hjälp och att hjälpa Nato.

“Vi är mer eller mindre i en konstant konflikt när det gäller cyber och effekten på samhället kan bli väldigt, väldigt omfattande vid ett lyckat angrepp”, säger Emil Hjalmarsson, avdelningschef för cyberförsvar och ledningsteknik på FOI, till SVT.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Våg av cyberhot: Nu krävs modernare cybersäkerhet Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS