Många svenskar vill spara energi när vintern närmar sig och elpriserna rusar. Men alla knep fungerar inte – vissa kommer bara kosta pengar utan att ge någon effekt, rapporterar Ny Teknik

ANNONS

Högre elpriser gör att många svenskar desperat ser sig om efter alternativ för att kunna sänka sina kostnader.

”Det får försäljare av bedrägliga energisparprodukter att vädra morgonluft”, skriver Ny Tekniks Johan Kristensson i en analys där han sågar så kallade ”energisparboxar”.

Han nämner produkter som Voltbox, Voltplug och Kubie, som enligt Kristensson inte klarar av en vetenskaplig granskning. ”Gå inte på el-bluffarna”, skriver han.

Falsk marknadsföring

Voltbox och Voltplug kostar runt 600 kronor per box, och görs av samma litauiska bolag, UAB Commerce Core, som bland annat marknadsför produkterna på svenska mediesajter med att ”den här enheten kan spara 90 procent på din nästa elräkning”.

Stefan Svensson, forskare inom högspänning på forskningsinstitutet Rise, har sagt till Ny Teknik att marknadsföringen är en bluff – produkten kan inte sänka elräkningen alls, och 0 procent är en bra bit ifrån 90 procent. Reklamombudsmannen har också yttrat sig om att reklamen är vilseledande, då produkten inte kan minska elförbrukningen.

”Den uppges i reklamen förbättra effektfaktorn, vilket den också gör. Problemet är bara att förbättringen av effektfaktorn ändå inte är något som påverkar elräkningen”, skriver Johan Kristensson i Ny Teknik.

Spara energi – men inte så här

Även konkurrenten Kubie sågas rejält. Den boxen är betydligt dyrare, upp mot 8500 kronor, men fungerar inte alls som tänkt. Det är en transformator som sänker spänningen från nominella 230 volt till 210–215, skriver Ny Teknik. Bolaget lovar sänkt energiförbrukning med 8–15 procent.

ANNONS
ANNONS

Villaägarna lät forskningsinstitutet Rise testa den – och resultatet var att boxen var en bluffprodukt som skapar en nettoförlust av energi och förtjänade en rejäl motorsåg:

”Resultaten av provningen visar att de naturvetenskapliga lagarna gäller även för energisparboxen Kubie och att den inte ger någon lägre energiförbrukning med bibehållen nytta”, skrev Rise i utvärderingsrapporten enligt Ny Teknik.

Läs även: Så sparar fransmännen energi – sänk, släck, stäng [Dagens PS]