Dagens PS

Sony ska lansera spelplattformar för PC och mobil

Sony är kända för konsolspel för en spelare, nu skissar bolaget på planer för att släppa fler titlar på PC och mobil och erbjuda liveservicespel
Sony är kända för konsolspel för en spelare, nu skissar bolaget på planer för att släppa fler titlar på PC och mobil och erbjuda liveservicespel. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 04 okt. 2022

Sonys spelverksamhet letar nya investeringar som ska stärka bolagets satsning på PC och mobil och vill erbjuda liveservicespel.

ANNONS
ANNONS

Sony är kända för konsolspel för en spelare, som Spider-Man och God of War. Nu skissar bolaget på planer för att släppa fler titlar på PC och mobil och erbjuda liveservicespel som kontinuerligt uppdateras, det rapporterar Reuters.

“Ytterligare investeringar inom områden som kommer att stärka expansionen till PC, vidare till mobil och till livetjänster, det är definitivt en möjlighet för oss”, säger Hermen Hulst, chef för Playstation Studios, till Reuters, utan att ge ytterligare detaljer.

Förändringen syns i Sonys förvärv

Förändringen syns i Sonys senaste affärer, inklusive förvärvet av studion bakom multiplayer-serien Destiny, Bungie, som Sony köpte för 3,6 miljarder dollar, drygt 40 miljarder kronor och driver utanför sitt Playstation-nätverk.

En annan investering är en minoritetsandel i den japanska utvecklaren From Software med actionrollspelet Elden Ring, som har sålt i mer än 16,6 miljoner exemplar.

“Du bör först och främst tänka på samarbeten på spelutvecklingssidan, men det är inte heller otänkbart med vår Playstation Productions-satsning att vi utforskar möjligheter”, säger Hermen Hulst om From Software-investeringen, till Reuters.

Analytiker förväntar sig fler förvärv

Sony producerar flera spelanpassningar, exempelvis årets Uncharted-film, som globalt drar in över 400 miljoner dollar, nästan 4 451 miljoner kronor, och en tv-serie baserad på serien The Last of Us som nästa år lanseras på HBO.

Analytiker förväntar sig att Sony ska göra fler förvärv, med tanke på omfattningen av den förvandling av spelverksamheten som bolaget siktar på. Styrkan i Playstations studionätverk har fått beröm som en viktig skillnad från Xbox-tillverkaren Microsoft.

Problem tillverka tillräckligt många Playstation 5

“Om Sony kan åstadkomma vad de gjorde med enspelarupplevelser men (som) multiplayer-upplevelser över plattformar, på PC, på konsoler och kanske till och med på telefonen, då vet ingen vad som kan hända”, säger Serkan Toto, grundare av konsultföretaget Kantan Games, till Reuters.

Sonys steg mot andra spelplattformar kommer efter att bolaget haft svårt att producera tillräckligt många Playstation 5-enheter på  grund av störningar i försörjningskedjan.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sony höjer priset på Playstation 5 i Europa

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS