I dagens techbrief berättar vi bland annat om Apples storsatsning på billiga mobiler och att Huawei tar höjd för nya sanktioner.

ANNONS

TECHBRIEFEN Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

Apple ska massproducera billiga Iphones

Teknikjätten Apple väntas dra igång produktionen av en billigare Iphone-modell i februari för att kunna visa upp telefonen i mars. Det uppger källor till Bloomberg News.

Tillverkningen av telefonen kommer att delas upp på Hon Hai Precision Industry, Pegatron och Wistron, enligt uppgifterna. Den nya mobilen blir den första lågprismodellen sedan Iphone SE. Telefonen förväntas ha ett liknande utseende som Iphone 8 från 2017 och ha en skärm på 4,7 tum.

Rykten om en billigare Iphone började cirkulera under förra året. Bland annat kom uppgifter från analytikern Ming-Chi Kuo som ofta varit pricksäker med sina prognoser. (Finwire)

Svartlistade Huawei bunkrar komponenter

Huawei har på farhågor om nya utvidgade sanktioner från USA bett underleverantörer att leverera telekomkomponenter som räcker i ett år, rapporterar Nikkei Asian Review med hänvisning till källor.

ANNONS
ANNONS

Enligt företagskällor tros de nya sanktionerna bli aviserade redan nästa månad. Deras storlek och detaljer är oklara. Huawei är svartlistade sedan förra våren av USA på misstankar om spionage åt Peking. Bolaget har dementerat detta upprepade gånger. (Finwire)

Xiaomi ger inte upp hopp om USA-lansering

Kinesiska teknikföretaget Xiaomi, som är en av världens största smartphonetillverkare, har fortfarande förhoppningar om att lansera på den amerikanska marknaden. Enligt Shou Zi Chew, internationell chef på Xiaomi, är företaget i en förberedande fas när det gäller en entré i USA, rapporterar CNBC.

Någon tidsplan för när det kan ske framkommer däremot inte.

Xiaomi har under de senaste åren lanserat sina produkter i Indien, Europa och andra delar av världen. Däremot har företaget inte gått in i USA som domineras av Apple och Samsung. Ett annat kinesiskt teknikföretag, Lenovo, har däremot lyckats bygga upp en betydande verksamhet i USA. Företaget är den tredje största PC-leverantören i landet och man äger även Motorola som är femte största smartphonetillverkaren. (Finwire)

Techbjässen backar och lyder myndigheterna

Apple har dumpat sina planer på att låta användarna fullt ut kryptera sina backuper i iCloud. Tidigare har bland annat FBI kritiserat planerna då det skulle kunna skada utredningar.

Det rapporterar Reuters och hänvisar till sex stycken källor. Beslutet är enligt nyhetsbyrån ett exempel på hur Apple arbetar närmare myndigheterna än vad man tidigare gjort.

ANNONS
ANNONS

Frågan har nyligen kommit upp till ytan efter att en amerikansk åklagare begärt att Apple skulle låsa upp två stycken Apple-telefoner efter att en person från Saudi Air Force skjutit ihjäl tre amerikaner på en flottbas. Trump har också varit ute och kritiserat Apple och andra teknikbolag för att hjälpa kriminella. (Finwire)

Tencent lägger bud på Funcom

Kinesiska teknikkonglomeratet Tencent lägger bud på Oslonoterade spelutvecklaren Funcom värt 1,3 miljarder norska kronor.

Budet är värt 17 norska kronor per aktie kontant. Budpremien är cirka 27 procent mot gårdagens stängningskurs. Styrelsen rekommenderar budet. Funcom har tagit fram och släppt totalt cirka 30 spel. (Finwire)