Smart City Index rankar totalt 109 städer i världen på hur smarta de är. Trots att Stockholm klättrar nio platser sedan i fjol ligger staden ändå sist bland de nordiska huvudstäderna. 

ANNONS

Listan jämför ekonomisk och teknisk data samt hur smart medborgarna upplever att staden är. Undersökningen av den schweiziska handelshögskolan The Institute of Management Developments (IMD) rörde fem områden: hälsa och säkerhet, mobilitet, aktiviteter, möjligheter inom arbete och utbildning samt politisk styrning.

Några huvudpunkter:

  • Stockholm klättrar nio placeringar till plats nummer 16 i årets ranking men är dock den enda nordiska huvudstaden som inte når topp tio. Stockholm är alltså sämst i Norden.
  • Göteborg tappar från plats 28 i fjol till plats 31 i år.
  • Topp 10: Singapore, Helsingfors, Zurich, Auckland, Oslo, Köpenhamn, Geneve, Taipei, Amsterdam, New York.

 

Klarar bättre av kriser

Enligt professor Arturo Bris från IMD ser de även samband mellan städers smarthet och hur väl de kunnat hantera coronakrisen. Teknik är inte en fullständig lösning men det underlättar, enligt studien.

– Det är för tidigt att plocka ut lärdomarna från COVID. Ändå är det tydligt att vi är i en kritisk korsning, där renlighetsfrågan fortfarande är relevant, medan den ekonomiska och sociala krisen som kommer följa knappt har börjat. Detta års Smart City Index pekar mot att de städer som har klarat av att kombinera teknologi, ledarskap och en tydlig kultur av att ”leva och agera tillsammans” ska bättre kunna motstå de mest skadegörande effekterna av liknande kriser, säger Bruno Lanvin, vd IMD Smart City Observatory.

ANNONS
ANNONS
Smart City Index topp 40. (Lista: IMD)
Smart City Index topp 25. (Lista: IMD)

Se hela listan och läs studien här: Smart City Index (IMD)

Läs mer: Sverige drar in 78 procent av Nordens fintech-kapital