Dagens PS

Skanska bygger ut fängelser – med baracker

Skanska fängelser
Skanska får uppdraget att bygga ut fem av Sveriges fängelser – med baracker. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 18 okt. 2021

Skanska får uppdraget att bygga ut fem av Sveriges fängelser – med så kallade modulhus. De tillfälliga fängelserna ska stå klara sommaren 2022. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges fängelser är överbelagda och Kriminalvården arbetar för att utöka antalet fängelseplatser med tillfälliga byggnader, vilket flera medier rapporterat om tidigare. Men brott lönar sig – för Skanska, skriver Dagens industri angående att byggföretaget fått uppdraget att bygga ut flera fängelser.

Skanska presenterar under måndagen att de fått uppdraget från Kriminalvården att bygga tillfälliga byggnader på anstalterna Beateberg, Fosie, Haparanda, Luleå samt Umeå till ett värde av 395 miljoner kronor.

700 fängelseplatser på 18 platser

SVT skrev i början av oktober att det handlar om strax över 700 fängelseplatser i så kallade modulhus som just nu byggs eller är nära byggstart på 18 anstalter runt om i landet.

Byggföretaget skriver att samtliga byggnader uppförs med hållbarhet som ledstjärna, med målet att de ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. De ska stå klara under sommaren 2022.

“Vi är glada över att få förtroendet att fortsätta samarbetet med Specialfastigheter och ser fram emot att möta de högt ställda kraven med extra fokus på att vi tillsammans bygger projektteam för bästa resultat”, säger Bengt Staaff, Skanskas kundansvarige för Specialfastigheter i ett pressmeddelande.

Tar flera år att bygga permanenta anstalter

Enligt Kriminalvården så är 18 fängelser som ska utökas med 712 platser totalt den närmaste tiden. Även nya permanenta anstalter planeras, men det tar flera år innan de kan stå klara.

ANNONS

“Med den akuta situation som det är just nu så är det överlägset snabbast att bygga modulhus”, sa Linda Molinder, projektledare Kriminalvården till SVT den 7:e oktober. 

Läs även: Rekordpaket mot brottsbekämpning – miljardsatsar

Läs även: Skanskas vd: ”Fortsatt stabil marknad”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS