Den internationella forskargruppen Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) undersöker just nu mystiskt starka signaler från en 6,3 miljarder år gammal stjärna, belägen 95 ljusår från jorden. Men det är inte bara distansen som skiljer våra världar åt. Det främmande livet kan även sitta på intelligens och teknologi milsvida överlägsen oss människors, menar man.

ANNONS

”Om signalen verkligen kommer från en utomjordisk värld är den långt mer avancerad än vår”, skriver sajten Observer som rapporterar om den fascinerande upptäckten.

Bakgrunden till påståendet är, enligt Observer, att den energi som skulle krävas för att sända ut en signal som denna i alla riktningarna – som författaren Alan Boyle menar ”skulle kunna passa in på profilen för en avsiktlig överföring från en utomjordisk källa” – indikerar att civilisation är av typ 2 på den ryska astronomen Nikolaj Kardasjevs klassifikationsskala.

Signalerna i sig är dock ingen en nyhet utan fångades upp redan i maj 2015 av ryska forskare. Enligt Observer hölls upptäckten dock hemlig för utländska kollegor fram till nyheten i dagarna avslöjades av rymdexperten och reportern Paul Gilster.

Den stjärna som signalerna tros komma ifrån beskrivs som en solliknande stjärna med närmast identisk metallisk komposition som solen i vårt solsystem. I dess system har även en Neptunusliknande – men varmare -planet identifierats och Paul Gilster utesluter inte att fler kan upptäckas.

ANNONS
ANNONS

LÄS VIDARE: Not a Drill: SETI Is Investigating a Possible Extraterrestrial Signal From Deep Space [Observer] >