Se upp med vad du lagrar – moln osäkert

Uppdaterad: 24 okt. 2022Publicerad: 24 okt. 2022
Moln
Många företag och organisationer lagrar data i ett så kallat moln. Men då blir man känslig för angrepp. (Foto: Pixabay)

Över 90 procent av alla säkerhetsexperter tycker att det är osäkert att lagra filer och annan information i ett så kallat moln. Riskerna är stora att informationen i en molntjänst hamnar någon annanstans, skriver Computer Sweden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är sammanslutningen Cloud Security Alliance som har sammanställt en ny rapport där man undersöker säkerheten i molntjänster. Bara 4 procent av den tillfrågade expertisen tycker att data i ett moln är tillräckligt skyddad.

De tillfrågade arbetar som it- och säkerhetsansvariga för olika företag och organisationer. Men 62 procent av dem uppgav att det är sannolikt att deras egna uppdrags- eller arbetsgivare blir drabbade av dataläckor. Många av dem som tidigare hade drabbats räknade med att det skulle hända igen.

Moln svåra att hantera

Det är svårt att överblicka filerna som sparas i ett moln, och därmed också svårt att veta om någonting hamnar i orätta händer. Dessutom kan en del information läcka ut för att man har delat den med en annan organisation.

Enligt Yahoo Finance handlar säkerhetsproblemen inte så mycket om att mjukvaran i sig är dålig. Men organisationerna och deras anställda inte är kunniga i hur man lagrar data säkert.

Företag och organisationer utnyttjar inte till fullo de verktyg som finns för att klassificera och upptäcka olika typer av filer i systemen, och alla anställda har inte rätt kunskaper för att arbeta i moln, säger Hillary Baron, en av rapportens författare, till Yahoo.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Läs också:

Microsofts nya molndata rör upp känslor

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS