Det svenska energilagringsföretaget SaltX är en av vinnarna i Helsinki Energy Challenge. I en intervju förklarar Carl-Johan Linér, vd för SaltX, styrkorna bakom bolagets prisbelönta lösning för energilagring.

ANNONS

I dagsläget står kolkraft för hälften av Helsingfors energikonsumtion. För att lyckas ställa om och fasa ut kolkraftsverken påbörjade staden Helsinki Energy Challenge.

Bland över 200 deltagare blev SaltX tillsammans med Rebase Energy, som tillhandahåller digitala verktyg för optimering av energisystem, en av vinnarna.

”Det är en kvittens på att vi har kompetensen och att vi håller på med rätt saker”, säger Carl-Johan Linér.

Se intervjun här:

Innovativ lösning

SaltX innovativa och patenterade lösning bygger på en typ av termokemisk energilagring med nanocoatad salt.

Carl-Johan Linér pekar på den nytänkande tekniken i kombination med befintliga teknik som en av de stora styrkorna i SaltX och Rebase Energys förslag.

ANNONS
ANNONS

”Det var ganska kvalificerade jurymedlemmar som bedömde och jag tror vi hade en realistisk och trovärdig lösning”, förklarar han.

”Vi tog hänsyn till de infrastrukturella situationerna som faktiskt var i Helsingfors – där man kan använda dem och bygga om till fossilfritt”, fortsätter han.

Öppnar fler dörrar

Utöver att SaltX får ta del av prispengarna på en miljon euro kan vinsten i tävlingen resultera i en ökad uppmärksamhet kring bolaget och dess energilagringslösning.

”Jag tror att det kommer att öppna en del dörrar”, konstaterar Carl-Johan Linér och tillägger att förhoppningen är att vinsten resulterar i fler kommersiella framgångar för bolaget.

Hur Helsingfors till slut ska implementera utfasningen av kolkraft är ännu inte bestämt.

ANNONS
ANNONS

Men Carl-Johan Linér ser breda användingsområde för SalX energilagringslösning. Inte minst kombinerat med befintlig teknik.

”Jag tror att vår teknik, med det termokemiska energilagret, tillsammans med mogen teknik, som värmepumpar, kan göra att omställningen går snabbare ”, säger han.

Läs mer: SaltX energilösning prisas i Finland [Dagens PS] >>