”Sagan om ringen”-regissör Peter Jackson säljer sin visuella effekter-studio Weta Digital för drygt 13,8 miljarder kronor. Köpare är Unity, som utvecklar programvara för datorspel.

ANNONS

Kontanter och aktier som betalning för ”verktyg, pipeline, teknologi och ingenjörstalang” säger företagen i ett gemensamt uttalande under tisdagen.

Sex Oscar och sex BAFTA

”Köpet gör att Wetas exklusiva och sofistikerade visuella effekter kommer att kunna användas av miljoner kreatörer och artister världen runt”, fortsätter man enligt CNN.

Weta Digital har belönats med sex Oscarstatyetter och sex BAFTA (British Academy of Film and Television Arts), och är skapare av karaktärer och världar för filmer som ”Avatar”, ”Black Widow”, och, förstås, ”Lord of the Rings”-trilogin.

Banbrytande för kreatörer

Unity är å sin sida berömt i gamingkretsar för sin mjukvara, som används för att ge liv åt storsäljare som ”Fall Guys”, ”Pokémon Go” och ”Call of Duty: Mobile”.

Peter Jackson själv säger i uttalandet:

”Tillsammans kan Unity och Weta Digital skapa en väg för vilken artist som helst oavsett bransch att kunna använda de här otroligt kreativa och kraftfulla verktygen. Att kunna erbjuda lovande kreatörer tillgång till Weta Digitals teknologi kommer att bli banbrytande, och Unity är precis det företag som kan ge liv åt den visionen.”

Jackson kvar i fristående enhet

Weta Digitals visuella effekter-team fortsätter att fungera som en fristående enhet, och döps till WetaFX. Jackson kvarstår som majoritetsägare till WetaFX.

ANNONS
ANNONS

Köpet träder i kraft under det fjärde kvartalet 2021.

De två företagen säger också att de tillsammans siktar på att forma framtidens ”metaverse” – ett ord från en science fiction-roman från 1992 som trendat i teknologivärlden sedan Facebook i oktober upplyste om att företaget skulle ändra namn och fokusera på virtuell och förstärkt verklighet.

Läs även: Är metaverse framtiden för svensk spelindustri? [Dagens PS]