SaaS är Indiens nästa stora export, och har fått en oerhörd betydelse inte minst på grund av pandemin. När företag världen över tvingats till enorma investeringar i den digitala infrastrukturen finns vinnarna bland dem som tillhandahåller mjukvaran.

ANNONS

Indien gick för mer än 20 år sedan igenom förvandlingen till global IT-nation, och skapade en aldrig förut skådad transformation av landet. IT-eran gav jobb och rikedomar till landet, och nu är det också Indien som går i bräschen för nästa stora techutveckling. SaaS (Software as a Service, ungefär mjukvara som tjänst) är vad som räddat många företag under pandemin.

131 miljarder per vecka

Företag spenderade ungefär 15 miljarder dollar (ungefär 131 miljarder kronor) extra per vecka förra året jämfört med före covidpandemin, allt för att försöka få till säkra virtuella rum för distansarbete. Det är en av de största investeringsvågorna i modern historia.

SaaS-företag tillhandahåller web-baserade applikationer som ska handha allt från hur säker mjukvaran är till hur bra den fungerar. Några av världens mest kända SaaS-företag är Zoom, SAP Concur och Salesforce.

Enligt en undersökning gjord av konsultföretaget McKinsey & Co och SaaSBoomi, ett community för grundare av SaaS-företag, kan Indiens SaaS-industri vara värd så mycket som en biljon kronor år 2030 och skapa en halv miljon nya arbetstillfällen. Det finns nästan tusen SaaS-företag i Indien, och av dem sägs tio vara så kallade ”unicorns”, alltså startups värda mer än en miljard.

”Det här kan bli en lika stor möjlighet som IT-serviceindustrin var på 1990-talet” säger Girish Mathrubootham, VD på Indiens mest välkända SaaS-företag Freshworks till CNN.

Stort intresse hos investerare

Sex av Indiens tio enhörningar nådde miljardvärde under 2020, och investerare runtom i världen håller ett öga på utvecklingen. Under 2020 pumpades fyra gånger mer pengar in i indiska SaaS-företag jämfört med de 2018 och 2019.

ANNONS
ANNONS

Att Indien kan konkurrera på den växande SaaS-marknaden beror på två saker: landet har en stor engelsktalande skara mjukvaruutvecklare, och de är därtill relativt billiga att anställa. Enligt undersökningar ligger ingångslönen för en indisk mjukvaruutvecklar så mycket som 85 procent lägre jämfört med motsvarigheten i till exempel USA. Många av dem har också tidigare jobbat för stora internationella tech-företag.

Läs även: Investera i framtidens företagshälsovård [Dagens PS]