Ett skotskt företag inom grön teknik kan ha en lösning för bunkring och laddning av vätgas till havs. Det ger i så fall enorma möjligheter.
Så ska fartyg tanka vätgas till havs


Mest läst i kategorin
En industriell lösning för bunkring och laddning av vätgas till havs. Det är vad skotska Oasis Marines tror sig ha hittat.
Håller tekniken hela vägen innebär det enorma möjligheter, eftersom det gör det mycket enklare för fartyg att byta från utsläppsproducerande dieselsystem till grön vätgas, om tankningsinfrastrukturen kan förvandlas, skriver El Diario.
Ny upptäckt av vit vätgas ökar hoppet i klimatkrisen. Dagens PS
Två metoder till havs
Oasis Marine erbjuder nu Oasis Hydrogen Buoy och Oasis Power Bouy, som båda erbjuder bunkring till havs för vätgastankning och laddning för fartyg.
Tekniken sägs vara banbrytande för sjöfarts- och vätgasindustrin.
Ett annat innovativt projekt offshore, även det inom energi offshore, är Midestos anläggning för tidvattenenergi på Färöarna.

”Motorväg till havs”
Produktionen av grön vätgas kommer att underlättas av havsbaserade vindkraftsparker och nätverket har potential att utökas till en “vätgasmotorväg” till havs, skriver El Diario.
Tanken är att vätgasbränslet ska lagras på en offshore-plats innan det överförs via Oasis Hydrogen Buoy till fartyg för antingen transport till andra leveransdestinationer eller användning som egen bränslekälla.
Tester har gjorts med goda resultat och prognoserna inför uppskalning är positiva. Den skotska regeringen stöttar Oasis Marine och har även bidragit genom att underlätta förtöjningsanalys och tester av olika delar i projektet.
Tester av skalmodellstanken visar att förtöjningsbojen framgångsrikt kan anslutas till oceangående fartyg.
Enligt Oasis är nästa steg att validera resultaten under vågtankstestning.
”Påtaglig inverkan”
“Dessa bojar kommer att ha en påtaglig inverkan på vår övergång från kolväten till en grön energiframtid. För närvarande är vindkraftparkers underhållsfartyg beroende av fossila bränslen och utgör den största komponenten av en vindkraftparks koldioxidavtryck i drift. Även om det kommer att vara vårt initiala fokus, skulle tekniken kunna tillämpas på andra fartyg inom den maritima industrin”, menar George Smith, vd för Oasis Marine.
“Framtidens maritima energimix kommer inte att vara en enda lösning utan kommer att bestå av olika förnybara källor.”
Vätgasbilen: Framtiden eller ett misslyckande? Dagens PS
Gruvjättar och oljebolag rusar efter “vitt guld”. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.