Daniel Ek är hjärnan bakom planen.

ANNONS

Breakit skriver i dag med hänvisning till Financial Times att Spotify förhandlar för fullt med riskkapitaljätten TPG inför en börsnotering.

Enligt FT har Spotify som ambition att göra börsentré under fjärde kvartalet i år.

Det förutsätter dock, skriver Breakit, som alltså refererar till den amerikanska affärstidningen, att ”Daniel Ek syr ihop en ny uppgörelse med långivarna”, som ger dessa kompensation finansiellt vid en direktlistning på New York-börsen, som uppges vara Eks ”huvudspår”.

Det här innebär att långivarna inte har möjlighet att köpa in sig i bolaget till rabatt, eftersom det inte handlar om någon traditionell börsnotering.

TPG lånade tillsammans med fonden Dragoneer och investmentbanken Goldman Sachs förra året ut runt 1 miljard dollar till det svenska techbolaget på villkor att långivarna skulle få köpa in sig i Spotify till rabatt.

ANNONS
ANNONS

”I praktiken vill alltså Spotify riva upp det avtalet som långivarna ingått med bolaget”, framgår det nu av artikeln, vilket gör att långivarna kräver kompensation samtidigt som Spotify – vid en direktlistning – slipper betala stora avgifter till investmentbanker och långivare.

Spotifys börsvärde väntas bli 120 miljarder kronor och en notering brukar kosta några procent av det, det vill säga några miljarder, som Daniel Ek hoppas slippa punga ut med genom sitt nya upplägg.