Så gjorde Michael Dell "århundradets deal"

Uppdaterad: 03 aug. 2021Publicerad: 03 aug. 2021
århundradets deal
Michael Dell, mannen bakom "århundradets deal" enligt Forbes. (Foto: TT)

Forbes berättar om hur Michael Dell lånade och flippade sig till en förmögenhet på 50 miljarder dollar, i vad de kallar “århundradets deal”. 

ANNONS
ANNONS

Grundaren av Dell Technologies och hans företag var uträknade av både Silicon Valley och Wall Street för ett knappt decennium sedan när PC-marknaden dök rejält. Dell förutspåddes att bli ett föredetting-företag likt Palm eller Blackberry när persondatorn tappade mark mot mobiltelefoner och surfplattor. Men Michael Dell såg möjligheter.

Han tog hjälp av private equity-företaget Silver Lake för att köpa ut företaget från börsen och göra Dell till ett privat bolag för 24,9 miljarder dollar 2013 – en affär som på den tiden var rejält kontroversiell.

Lånade över 70 miljarder dollar

Sedan blev det tyst från Dell. Inga kvartalsrapporter att redovisa för börsen, och Michael Dell undvek rampljuset för att i stället fokusera på att bygga om företaget. Det visade sig vara en riktigt bra affär – “århundrades deal” kallar den amerikanska affärstidningen Forbes affären för i sin rubrik.

Tre år senare köpte Dell IT-infrastrukturjätten EMC Corporation för 67 miljoner dollar – som Michael Dell till stor del lånade. Totalt lånade han över 70 miljarder dollar, astronomiska siffror som är unika i företags-USA, enligt Forbes.

Det lönade sig, minst sagt. Dells nya fokus på data och IT-infrastruktur gjorde att man var perfekt positionerade när bilar, telekommunikation, energinät, sjukhus och logistiknät alla blivit digitala branscher med konstant ökande datamängder som behöver behandlas och lagras. Dell är nu världens största leverantör för sådana aktiviteter.

“Mängden data som skapas i världen är bara häpnadsväckande. Det fördubblas var sjunde eller var åttonde månad”, säger Michael Dell till Forbes.

“Största buyout-kuppen genom tiderna”

Sedan 2018 är Dell Technologies börsnoterat igen, och har ökat sitt värde till över 75 miljarder dollar – fyra gånger mer än när bolaget blev privat 2013. Tack vare de stora lånen och hävstångseffekter har det gått ännu bättre för Michael Dell enligt Forbes, som uppskattar att hans personliga nettovärde stigit till 50 miljarder dollar.

“På många sätt var han arkitekten för den största buyout-kuppen genom tiderna”, skriver tidningen.

”Michael är ekonomiskt sofistikerad. Han är ingen tekniknörd enligt någon definition. Han köpte tillbaka företaget vid rätt tidpunkt. I efterhand ser hans timing ganska perfekt ut för mig”, säger George Roberts, miljardär och medgrundare till investmentbolaget KKR, som var ett av de företag som var med och finansierade “århundradets deal”.

Läs hela artikel och intervjun med Michael Dell i Forbes.

Läs mer: Snabba ryck – nu är det techaktier som gäller igen

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.