Rysslands vapentest där de sköt ner en satellit från omloppsbana hotade den internationella rymdstationen ISS, enligt USA och Storbritannien som rasar mot ”oansvariga och destruktiva tester”. 

ANNONS

Antisatellit-missilen sköts från marken och förstörde en av Rysslands egna satelliter. Det amerikanska utrikesdepartementet säger att nedskjutningen genererade mer än 1 500 stora bitar rymdskrot och hundratusentals mindre bitar, rapporterar Bloomberg.

Ryska kosmonauter ombord på ISS

USA menar att vapentestet även satte sju besättningsmän på den internationella rymdstationen ISS i fara – inklusive två ryska kosmonauter. Enligt den amerikanska rymdmyndigheten NASA väcktes besättningen och var tvungna att vidta nödåtgärder för sin säkerhet. De ska ha stängt alla luckor mellan modulerna på rymdstationen för att sedan dra sig tillbaka till de skepp som tagit dem till rymdstationen.

”Med sin långa historia inom mänsklig rymdfärd är det otänkbart att Ryssland skulle äventyra inte bara de amerikanska och internationella partnerastronauterna på ISS, utan även deras egna kosmonauter”, säger NASA-chefen Bill Nelson i ett uttalande.

”Vi uppmanar alla ansvarsfulla rymdfarande nationer att gå med oss ​​i ansträngningarna att utveckla normer för ansvarsfullt beteende och att avstå från att utföra farliga och oansvariga destruktiva tester som de som genomförts av Ryssland”, säger USA:s utrikesminister Anthony Blinken. 

Kessler-syndromet oroar astronomer

Enligt oidentifierade källor till den ryska nyhetsbyrån Tass ska chefen för den ryska rymdmyndigheten Roscosmos diskutera Rysslands nedskjutning av en satellit med NASA över telefon under dagen.

Forskare oroar sig för att mängden rymdskrot ska öka och göra framtida rymdfärder svårare eller till och med omöjliga – NASA-forskaren Donald J. Kessler formulerade redan 1978 en teori om att varje kollision i omloppsbana ökar spridningen av rymdskrot och därmed sannolikheten för ytterligare kollisioner. Det så kallade Kessler-syndromet skulle kunna innebära en framtid där rymden blir obrukbar för människan på grund av för mycket skrot i omloppsbana.

ANNONS
ANNONS

”Skräpet som härrör från detta test kommer att förbli i omloppsbana och utsätta satelliter och mänskliga rymdfärder i fara i många år framöver”, säger Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.

Läs mer: ”Vilda västern” i rymden oroar astronomer [Dagens PS]